Фоторепортаж

Вентиляція, освітлення й цитати класиків на стінах: як у житомирських ліцеях та садочках за 43 млн грн облаштували укриття. Фоторепортаж

13 December 2022, 16:07

На стінах – яскраві малюнки, плакати та цитати українських класиків, на підлозі – плитка або пофарбований «сухий бетон». Тут багато іграшок, є запаси води та їжі, навчальне приладдя, стоять ліжечка та навіть облаштовані імпровізовані спортивні зали. У приміщеннях тепло, світло та сухо. Саме такий вигляд зараз мають укриття у ліцеях та садочках міста Житомира.

Керівник інженерної служби департаменту освіти Житомирської міської ради Тетяна Степанюк 13 грудня показала журналістам Житомир.info, який вигляд мають укриття, відремонтовані за бюджетні кошти.

На облаштування 26 укриттів у ліцеях та 44 у садочках витратили 43,2 млн грн. За словами Тетяни Степанюк, за бюджетні кошти виконували проєктні роботи для частини закладів, а також здійснили демонтаж, підсилення конструкцій, замінили віконні блоки, встановили протипожежні двері, «вклали» суху наливну підлогу, обладнали санвузли, облаштували освітлення.

У кількох садочках, де проводилися роботи по поглибленню укриттів, навіть довелося встановити насоси для відкачування ґрунтових вод.

У всіх сховищах налаштована система вентиляції.

Проведенню ремонтів в укриттях передувало отримання дозвільної документації від проєктного інституту. В деяких ліцеях та садочках не дозволили облаштовувати укриття, тож їх об'єднали з іншими навчальними закладами, які мають сховища.

Творчі ідеї оформлення укриттів шукали і втілювали самі ж працівники навчальних закладів.

Внутрішнє наповнення укриттів було виконане частково за бюджетні кошти, частково – з допомогою благодійників.

На фотографіях нижче ви можете побачити укриття, облаштовані у ліцеї, який прийняв дітей ще з одного закладу; укриття у садочку, який відкрили лише кілька вчора. Також на світлинах – одні з найбільших укриттів, що облаштовані у місцевих навчальних закладах.

Як повідомляв Житомир.info, 12 серпня 2022 року журналістам показали, як готують укриття у двох житомирських школах: вчителям вдалося не лише організувати простір, а й зробити його по-домашньому затишним.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: укриття департамент освіти школа садочок  
Матеріали по темі