Події

У Житомирі суд виніс вирок водієві продуктової вантажівки, під колесами якої загинула жінка-пішохід

16 December 2022, 13:00

У Житомирі засудили водія вантажівки, який наприкінці березня 2021 року на вулиці Київській в обласному центрі на смерть збив жінку. Водія визнали винним у скоєнні ДТП та призначили йому покарання у виді трьох років позбавлення волі з іспитовим строком 1 рік. А з підприємства, на якому працював водій, стягнули 520 тисяч гривень моральної шкоди на користь двох потерпілих.

Вирок щодо вказаної кримінальної справи Богунський районний суд м. Житомира виніс 9 грудня 2022 року. В Єдиному державному реєстрі судових рішень вирок оприлюднили 12 грудня.

Сама подія трапилася 30 березня 2021 року на вулиці Київській, 89, поблизу центрального автовокзалу. Вантажівка наїхала на жінку, що переходила дорогу поза межами пішохідного переходу.

«30.03.2021 близько 10 години, ОСОБА_1, керуючи технічно-справним автомобілем марки MERCEDES-BENZ 1117 (), рухався по прилеглій території поблизу будинку №89, що розташований по вул. Київській у м. Житомирі, в напрямку вул. Київської, та під час виконання маневру правого повороту, з метою подальшого здійснення руху по вул. Київській в м. Житомирі в напрямку вул. Східної, в порушення вимог п. 12.3 Правил дорожнього руху України, при виникненні небезпеки для руху, яку він об`єктивно спроможний був виявити, негайно не вжив заходів для зменшення швидкості аж до зупинки свого транспортного засобу, внаслідок чого допустив наїзд на пішохода ОСОБА_3, яка перетинала проїзну частину вул. Київської з права на ліво відносно напрямку руху автомобіля поза межами пішохідного переходу», – йдеться у матеріалах суду.

Численні травми, які отримала жінка, виявилися смертельними.

Зазначається, що водій «своїми необережними діями, які виразились в порушенні правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілої ОСОБА_3, вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 286 КК України».

Обвинувачений у судовому засіданні свою вину визнав та розповів, як усе було.

«Обвинувачений ОСОБА_1 свою вину у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення визнав повністю за обставин викладених в обвинуваченні, пояснив, що близько 10 години 30.03.2021 перебував на роботі, керував автомобілем марки Мерседес, вигрузив товари в магазині «Полісся продукт». Потім рухався на невеликій швидкості по прилеглій території поблизу магазину «Єва», що по вулиці Київській в м. Житомирі, мав повертати праворуч, щоб їхати в напрямку вулиці Східної. Виїжджаючи на проїзну частину вулиці Київської, подивився направо та нічого, щоб заважало рухатись, не побачив. Повернувся наліво біля зупинки стояв тролейбус, тому всю увагу зосередив на ліву сторону, щоб безпечно здійснити поворот праворуч. Повертаючи праворуч, весь час дивився наліво. Проїхавши близько 10 м відчув, як підкинуло задні колеса, щось потрапило під колеса автомобіля. Зупинився, вийшов, побачив на проїзній частині жінку, яка була ще жива. Викликав швидку медичну допомогу. Поки медпрацівники приїхали, потерпіла померла. Первинного контакту з потерпілою не бачив. Автомобіль на момент ДТП був завантажений. Дуже шкодує про вчинене. ДТП сталася через його неуважність. Щиро розкаявся у вчиненому. Відшкодував збитки сім`ї загиблої жінки», – йшлося у свідченнях водія.

Потерпіла, мати загиблої, претензій до водія не мала. «Вважає, що донька послухала свого знайомого (…), пішла за ним, тому і сталася трагедія». Тож жінка просила не позбавляти волі водія. Водночас вона «підтримала позовні вимоги в частині стягнення із ТОВ «Київська дистрибуційна компанія», з якою обвинувачений перебуває в трудових відносинах, моральної шкоди на її користь в сумі 200000 грн та на користь онуки ОСОБА_6 (малолітньої дитини загиблої доньки), яка залишилась під її опікою після смерті матері, в сумі 1000000 грн».

Скриншот з вироку Богунського міськрайонного суду

Представник потерпілої, адвокат просив задовольнити заявлені в судовому засіданні позовні вимоги в частині стягнення з ТОВ «Київська дистрибуційна компанія» на її користь моральної шкоди в сумі 200 000 грн та на користь дитини – 1000 000 грн.

Скриншот з вироку Богунського міськрайонного суду

А представник відповідача просив відмовити у задоволенні позовних вимог в частині стягнення із ТОВ «Київська Дистрибуційна Компанія», вважав недоведеним факт участі загиблої у вихованні дочки. Зокрема, припускав, що загибла вела антисоціальний спосіб життя, оскільки при судово-токсикологічній експертизі в її крові було виявлено етиловий спирт.

Скриншот з вироку Богунського міськрайонного суду

Обираючи покарання обвинуваченому, суд врахував його характеристику.

Скриншот з вироку Богунського міськрайонного суду

Врешті, суд ухвалив «ОСОБА_1 визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України і призначити йому покарання за цим законом - 3 (три) роки позбавлення волі без позбавлення права керувати транспортними засобами. На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_1 від призначеного покарання з випробуванням, якщо він протягом 1 року іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки».

Також з обвинуваченого на користь держави стягнули процесуальні витрати, пов`язані із залученням експертів, у сумі 3922,80 грн.

А з ТОВ «Київська Дистрибуційна Компанія» на користь двох потерпілих стягнули моральну шкоду: 120000 грн та 400000 грн відповідно.

Як повідомляв Житомир.info, 30 березня 2022 року в Житомирі на вулиці Київській, поблизу центрального автовокзалу, в ДТП загинула жінка-пішохід. Першочергово було відомо, що «водій 1975 р.н., керуючи автомобілем Mercedes-Benz, здійснив наїзд на жінку 1974 р.н., що переходила проїжджу частину у невстановленому місці поза межами пішохідного переходу. У результаті пішохід від отриманих травм загинула».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ДТП аварія вул.Київська вантажівка пішохід суд вирок водій  
Матеріали по темі