Здоров'я

Впродовж 2022 року в житомирській обласній лікарні провели сім операцій з трансплантації нирки

16 December 2022, 17:52

П’ять років тому годі було й мріяти про те, що лікарі житомирської «Обласної клінічної лікарні ім. О.Ф. Гербачевського» займатимуться трансплантологією. Втім нині, лише за 2022 рік, на їхньому рахунку вже сім успішно проведених операцій по пересадці нирки від родинного донора.

«За рік у нас виконано 7 родинних трансплантацій нирок, усі вони успішні. Пацієнти повертаються до якісного життя. Вони не потребують гемодіалізу», - коментує завідуючий відділенням кардіохірургії та трансплантації органів і тканин КНП «Обласна клінічна лікарня ім.О.Ф.Гербачевського» Анатолій Матвійчук.

Втім розслаблятися і радіти успіхам ніколи - зізнається директор клінічної лікарні Богдан Леськів. Позаяк трансплантації нирок потребує майже 500 жителів області.

«Зараз на гемодіалізі знаходиться близько 250 пацієнтів - це тільки жителі нашої області. Трансплантації нирки потребують близько 450 - 500 людей. На сьогоднішній день трансплантація нирки коштує близько 1 млн грн. Витрати повністю покриваються державою. Обстеження пацієнтів, проведення оперативного втручання, забезпечення лікарськими засобами під час операції, післяопераційному періодові і препаратами довічно - забезпечує держава», - розповідає генеральний директор КНП«Обласна клінічна лікарня ім.О.Ф.Гербачевського Богдан Леськів.

Щоб оснастити відділення кардіохірургії, й запустити напрямок трансплантології, дирекція лікарні спільно з керівництвом обласної ради працювали впродовж кількох років.

«Почув інформацію, що у Ковелі на Волині проводять трансплантацію органів. Як так, там проводять, а у Житомирі ні. Інвестиції в обласну лікарню досить серйозні, кажу беріть лікарів і їдьте дивитись матеріально-технічну базу і треба займатись цим питанням. Кожне людське життя дорого коштує і чекати ми не маємо права, медики це розуміють. Я впевнений, що найближчим часом ми не тільки будемо займатися трансплантацією нирки, а і інших органів. Зокрема, серця і печінки. Є спільне бажання депутатів обласної ради, за підтримки обласної адміністрації і ми будемо рухатися у цьому напрямку», - згадує в.о. голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма.

«Ми до цього йшли не один день і місяць. Обласна рада протягом 5 років допомагала у оснащенні лікарні сучасним лікарським, діагностичним обладнанням, медичною технікою. Коли ми вийшли на першу таку операцію, лікарня мала все необхідне обладнання і підготовлених спеціалістів, щоб проводити такі оперативні втручання», - додає генеральний директор КНП«Обласна клінічна лікарня ім.О.Ф.Гербачевського Богдан Леськів.

Й справді, досягнути такого прориву не вдалося б без злагодженої роботи медпрацівників.

«В таких операціях задіюється хірургічна бригада, анестезіологічна, середній медичний персонал, нянечки, лабораторний супровід. Тільки під час операції від 16 до 20 людей. Дві бригади, які повинні працювати, як годинничок», - каже завідуючий відділенням кардіохірургії та трансплантації органів і тканин Анатолій Матвійчук.

Окрім того, як годинничок має працювати і обладнання, яке використовується під час операції. Тому, в лікарні пропрацювали трирівневий план дій, на випадок відключення електроенергії.

«В нас сучасне обладнання – наркозно-дихальні апарати, апарати ШВЛ, дефібрилятори – мають запас і працюють за допомогою акумуляторів півтори, дві, деякі три години. Але ми до такого не допускаємо і за 5-10 хвилин запускаємо дизельний генератор», - зазначає Богдан Леськів.

Тож, зізнаються лікарі, жодні перешкоди не завадять їм стояти на варті здоров’я та життя людини, тримаючи свій «медичний фронт».

Як стати донором органів при житті та після смерті читайте тут

Як повідомляв Житомир.info, 12 травня 2021 року у житомирській обласній лікарні відкрили реконструйоване нефрологічне відділення, де планували проводити трансплантації нирок. 21 червня цього ж року лікарі обласної лікарні вперше провели операцію з трансплантації: пересадили нирку батька синові. 22 червня на брифінгу в лікарні розповідали, що обидва пацієнти почуваються нормально, а в планах медиків – провести операцію з трансплантації серця.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: операція  трансплантація  нирка  обласна лікарня  Леськів Ширма Матвійчук лікарня 
Матеріали по темі