Новини компаній

Подорожчання та економія: як справи на ринку запчастин

19 December 2022, 14:31

Ринок автомобільних запчастин, як і будь-який сегмент економіки, чутливо реагує на будь-які соціальні та економічні явища, які відбуваються. Війна не стала виключенням, і саме тому багато автомобілістів, що збирались зробити апгрейд або заміну комплектуючих, опинились у незручному становищі. Тим не менш, ринок здатний адаптуватись навіть до найжахливіших ситуацій. Про те, чи можна зараз придбати потрібні запчастини для авто, і як в цілому склалась ситуація на їх ринку, варто поговорити детально.

Основні проблеми, які наразі переживає ринок автозапчастин

Попит на автомобільні запчастини завжди залежить від ситуації з експлуатацією транспорту в цілому. Повномасштабне вторгнення спричинило потребу у ввезенні з-за кордону автомобілів для потреб ЗСУ. Ця потреба стабільно знаходиться на одному й тому ж рівні, крім того, деякі автівки потребують ремонту, що спричиняє необхідність у придбанні певних комплектуючих.

Специфічним чином ситуація склалась і для цивільних водіїв. На сьогоднішній момент громадяни значно частіше, ніж у мирний час, подорожують на довгі відстані по всій країні. А кожна така поїздка є викликом не лише для водія, але і для транспортного засобу. Більш активна експлуатація призводить до швидшого зношування деталей і потреби у більш ретельних оглядах авто на предмет справності всіх механічних елементів та вузлів.

Яким чином нормалізується ситуація на ринку комплектуючих

Наразі можна спостерігати певну стабілізацію на ринку автомобільних запчастин порівняно з весняним періодом. На це вплинули наступні чинники:

  • організація постачальниками альтернативних шляхів для отримання товарів;
  • переміщення продукції на склади у більш безпечних регіонах;
  • відновлення роботи на деокупованій території.

Як стверджують дилери комплектуючих, зараз особливого дефіциту на більшість запчастин, які були найбільш популярними раніше, немає. А якщо у наявності чогось і не буде, його можна замовити і потрібна деталь дійде до замовника за лічені тижні, або й дні. Певна річ, наявність залежить від того, наскільки рідкісна комплектуюча потрібна у конкретному випадку. Втім, з урахуванням більш складної логістики наразі склади із запчастинами готові закрити потреби у найбільш неспецифічних деталях. Варто пам'ятати і про насичений внутрішній ринок.

Чи є критичним зростання цін на автозапчастини?

Якщо автомобіліст довгий час не цікавився ситуацією з цінами на ринку автозапчастин, він може бути здивований змінами на деякі категорії товарів. Ріст вартості, перш за все, пов'язаний із об'єктивними чинниками. Серед них варто виділити прив'язку до курсу валют, як і у випадку з будь-яким іншим ринковим сегментом. Дорожчанню сприяє також зміна цін на паливо. Серед категорій автозапчастин, що зазнали зростання цін, виділяють акумулятори, електричне облаштування, а також деталі до трансмісій.

Відповідно, якщо у особистий бюджет було закладено конкретні суми на заміну комплектуючих, але ситуація змінилась, варто всебічно розглянути доцільність придбання деталей у нинішній час. Можливо, потрібно збільшити суму або почекати стабілізації на ринку.

Як не дивно, вартість деяких категорій не тільки не зросла порівняно з початком року, але й зменшилась. Зниження цін зазнали деталі для паливної та вихлопної систем, кузова, а також на двигуни.

В цілому, тенденція до підвищення цін виникає не лише через зміни у валютному курсі, ціни на паливо та дефіцит на певні комплектуючі. Усі ці чинники впливають також і на здорожчання логістичних послуг, що у кінцевому випадку й виливається у зростання ціни на конкретну деталь.

Способи зекономити на придбанні автомобільних запчастин

Сьогодні вторинний ринок автомобільних запчастин та використання інтернет-платформ для їх купівлі є найбільш прийнятним способом відремонтувати автомобіль без значних витрат. Особливо дані методи будуть актуальні, якщо немає можливості постійно отримувати обслуговування у офіційного дилера. Крім того, ці платформи надають унікальну можливість порівняти ціни на конкретну комплектуючу у деяких продавців. Якщо у пріоритеті є економія, такий варіант може бути цілком прийнятним.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: запчастина запчастини автомобіль 
Матеріали по темі