Новини компаній

Що таке PON-технологія

21 December 2022, 12:36

Чудова властивість оптичного волокна: пропускати великі обсяги інформації на великих швидкостях, дало можливість забезпечити найширші маси населення якісним інтернетом та великою кількістю телевізійних каналів.

Деякий час на шляху цього процесу стояв фактор високої вартості оптоволоконного кабелю. Ця перешкода була усунена технологією PON (Passive Optical Network), яка дозволила підключати до провайдера кілька десятків абонентів по одному кабелю.

Таким чином вартість кабелю та монтажно-налагоджувальних робіт для одного абонента була зменшена в десятки разів і стала цілком прийнятною. Зараз провайдери мають можливість купити PON обладнання, ціна якого дозволяє отримати малий термін окупності.

Види та способи реалізації PON

Якщо говорити коротко, то PON отримала конкурентні переваги внаслідок передачі пакетів інформації по тому ж кабелю в різні, суворо організовані, тимчасові періоди. Ще більших можливостей вдалося досягти передачі різних потоків інформації на різних частотах.

PON-технологія виникла не на порожньому місці. Відомі її попередники APON, EPON та BPON, які не витримали конкуренції ні за вартістю, ні за швидкістю передачі інформації. Теперішні провайдери віддають перевагу досить складній, хоч і більш швидкісній (до 2,5 Гбіт/сек) технології GPON або вибирають GEPON, яка набагато простіше в налаштуванні й набагато дешевша.

Якщо не вдаватися до подробиць і поглянути на строгу і неупереджену статистику, то стає ясно, що переважна більшість провайдерів вибирає GEPON саме з причин, зазначених вище. Тим більше, що за основними показниками: максимальною дальністю мережі (20 км.) та кількістю абонентів на один порт (64), GPON не має переваг. А швидкість передачі даних мережею GEPON в 1 Гбіт/сек, хоч і нижче, але цілком достатньо для надання якісних послуг населенню.

Упевненість у світле майбутнє технології GEPON додає перспектива досягнення швидкості передачі в 10 Гбіт/сек., впровадження якої вже не за горами.

Сфери застосування

Універсальність PON-технології поряд із більш ніж демократичними цінами сприяє її найширшому поширенню. Додайте сюди відсутність потреби в активному обладнанні, місцях для його встановлення та кваліфікованому обслуговуванні. Світчі, комутатори, SFP-модулі коштують сотні доларів і вимагають для встановлення опалювальних приміщень.

Організація послуг інтернет-провайдера на основі PON-технології зводиться до купівлі головної станції (OLT) та терміналів абонента (ONU), за який вони самі й заплатять. Зверніть увагу, що це одноразові витрати. Надалі буде потрібно лише технічне обслуговування головної станції.

Через час можна почути закиди в низькій швидкості такого інтернету. Порахуймо самі. Ми маємо Гбіт/сек на 64 абоненти. Ви можете уявити одночасний запит на пошук і передачу пакетів інформації всім абонентам? Так не буває. Але навіть чисто теоретично, у такому разі швидкість інтернету у кожного з 64 абонентів складе 16 Мбіт/сек.

Насправді такі мережі гарантують інтернет на швидкості до 80 Мбіт/сек. І останній, мабуть, найзабійніший аргумент: окрім інтернету з цієї ж інфраструктури споживач може отримувати сотні каналів телебачення. Причому одночасно з переглядом телевізора можна працювати на комп'ютері та переглядати новини на смартфоні. Таким чином, забезпечуючи доступ до мережі всім членам сім'ї.

Устаткування для надання провайдерських послуг на основі PON-технології можна придбати у компанії DEPS. Наша компанія займається проектуванням, монтажем та обслуговуванням телекомунікаційних систем та не з чуток знає про особливості обладнання для PON-мереж.

Ми пропонуємо своїм клієнтам лише якісне обладнання від найкращих європейських та світових виробників, перевірене часом та українськими споживачами.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: PON-технологія  
Матеріали по темі