Здоров'я

Урологічні захворювання, симптоми та їх наслідки: як слідкувати за тим, про що не прийнято говорити

22 December 2022, 09:30

Захворювання сечостатевої системи – речі, про які не завжди прийнято відкрито говорити у суспільстві. Часто можна відслідковувати таку тенденцію, коли люди, зокрема, чоловіки бояться чи то соромляться звертатися до уролога-андролога або ж не знають, на що звернути увагу, аби зрозуміти, що саме час до спеціаліста.

Про урологічні захворювання, симптоми та їх наслідки у бліцінтерв’ю розповів лікар-уролог вищої категорії Яцук Микола Миколайович.

Що являє собою урологія і чим займається лікар уролог-андролог?

Урологія – це сфера клінічної медицини, де увага приділяється вивченню, лікуванню та профілактиці захворювань сечостатевої системи. А от андрологія займається вивченням саме чоловічої статевої функції в нормі та патології (специфічні чоловічі хвороби) протягом усього життя. До речі, саме з нею і пов’язують ім’я відомого нам Гіппократа, а назва «аndros» якраз таки означає «чоловік» . Багато років у поняття андрології – науки про чоловіка – у нас включали тільки розділи урології, присвячені чоловічому безпліддю. В останні ж роки з’явилася тенденція до ширшого тлумачення, охоплюючи всі захворювання статевих органів і деяких ендокринних залоз, що впливають на статеві органи чоловіка. Тому, лікар уролог-андролог займається багатьма патологічними станами чоловічого і жіночого організмів.

Як зрозуміти, що саме час звернутися до уролога?

З віком ризик урологічних захворювань лише зростає, тому в профілактичних цілях треба проходити огляд раз на рік. Особливо це стосується чоловіків після 40-45 років.

Звернутися до уролога також треба, якщо у вас з'явилися такі симптоми:

  • біль при сечовипусканні;
  • рідке або занадто часте сечовипускання;
  • зміна кольору або запаху сечі;
  • нетримання чи неутримання сечі;
  • наявність крові або гною в урині або еякуляті;
  • почервоніння, свербіж, дискомфорт в ділянці чоловічих статевих органів;
  • біль у паховій зоні та в попереку;
  • больові відчуття під час або після статевого акту.

Цистит, простатит, пієлонефрит, гіперплазія передміхурової залози, проблеми з сечовипусканням, камені в нирках, інфекції статевих органів, пухлини сечовивідних шляхів, природжені патології сечостатевої системи – усі ці захворювання успішно лікує уролог. Також до компетенції лікарів-урологів (андрологів, сексопатологів) входять такі захворювання, як імпотенція, перекрут яєчка, варикоцеле, чоловіче безпліддя й інші проблеми сексуального життя чоловіків.

З якого віку необхідно більш ретельно починати слідкувати за чоловічим здоров’ям та коли вкрай необхідно приділяти увагу роботі сечостатевої системи?

З перших місяців життя хлопчика потрібно стежити за розвитком його статевих органів, щоб лікарі мали можливість вчасно виявити патологію. Адже є захворювання, що потребують негайного лікування, які не можна відкладати «на потім», бо коли дитина виросте – буде вже пізно, виникне аномалія розвитку. Проте вчасно проліковані такі проблеми, як, наприклад, водянка, грижа, фімоз, різного роду спайки, кісти, вроджене порушення розташування сечовивідного каналу, неопущення яєчка та ін., надалі не турбуватимуть хлопчика і не позначаться на його здоров’ї.

У старшому ж віці, 12-14 років, хлопчикам часто загрожує затримка статевого розвитку, яка в зрілому віці може бути причиною безпліддя.

На жаль, низький рівень загальної культури наших людей часто є причиною, через яку батьки не звертають уваги на затримку статевого розвитку дитини. Значною мірою цю проблему можна вважати і соціальною – низький рівень матеріального достатку в багатьох сім’ях проявляється в поганому, незбалансованому, безвітамінному харчуванні дітей.

У цьому ж віці хлопчикам часто ставлять діагноз «варикоцеле», тобто розширення вен сім’яного канатика, яке в зрілому віці також може спричинити безпліддя. При названій патології частіше потрібне хірургічне втручання, але якщо причиною цієї недуги виявиться підвищений тиск у системі лівої ниркової вени, то вже треба лікувати причину.

З 18 до 40 років найрозповсюдженіші чоловічі захворювання – це сечо-кам’яна хвороба та різні запальні процеси в чоловічому організмі: запалення нирок, сечового міхура, уретри та простати (може бути наслідком не тільки перенесеного захворювання, що передається статевим шляхом, а й будь-якої інфекційної хвороби – грипу, гаймориту) та чоловіче безпліддя.

У віці 45 та більше років у чоловіків виникає доброякісна гіперплазія передміхурової залози, що ми часто називаємо аденомою простати. Однак, коли через низьку культуру до лікаря звертаються пацієнти з сильно запущеною хворобою, або з гострою затримкою сечі, тоді без хірургічного втручання не обійтися. Щоб уникнути хірургічних дій, у світі існують такі підходи до лікування аденоми: легкі порушення сечовипускання потребують нагляду за пацієнтом два рази на рік із застосуванням ультразвукового дослідження; середні порушення вже потребують медикаментозного лікування різними препаратами, що не є дефіцитом – аденому вони не виліковують, але покращують якість життя: тяжкі випадки потребують хірургічного втручання. Зараз медики активно шукають альтернативних, менш травматичних способів лікування цієї недуги. На сьогодні вже використовують різні методики малоінвазивних втручань. Часто бувають порушення статевої функції та різного роду запалення.

Треба зазначити, що наші чоловіки часто соромляться звертатися до лікаря та лікуватися. Тому і маємо сумну статистику із «запущеними» онкологічними захворюваннями.

Чи мають вплив сторонні фактори на чоловіче здоров’я, зокрема, алкоголь та нікотин? Та чи можуть «запущені» захворювання призводити до летальних наслідків?

Серйозною причиною, чому багато чоловіків помирає, не доживши до андропаузи є алкогольна залежність, на яку страждає добра третина нашого чоловічого населення, а також куріння, незбалансоване харчування, шкідливі умови праці та хронічний стрес. Варто зазначити, що гормональна перебудова організму в означений період ( у віці від 50 до 60 років) призводить до порушення обмінних процесів, старіння, хвороб серця, судин, м’язів, а часто замість підтримки організм отримує постійне алкогольне, нікотинове та інше отруєння. Виходить так, що серйозними причинами занедбаного стану з одного боку виступає загальна неосвіченість громадян у питаннях охорони власного здоров’я, а з іншого – байдужість держави до цієї проблеми, і в результаті нація хворіє і вимирає. У більш розвинених та економічно багатших країнах суспільство влаштоване так, що людям матеріально не вигідно хворіти, стан їхнього здоров’я в першу чергу контролюють страхові компанії, а до того ж роботодавці й держава. Тому їхні здорові, рум’яні і задоволені життям пенсіонери (на відміну від наших виснажених людей) мають сили й бажання цікаво і змістовно продовжувати життя - вони подорожують, займаються улюбленими справами, спортом, мистецтвом. Маємо з кого брати хороший приклад.

Тому, закликаю берегти своє здоров’я завжди! Обов’язково проходити щорічні профілактичні медогляди у свого уролога. За найменших проявів симптомів, що змінюють нормальну роботу вашого організму треба звертатися за кваліфікованою медичною допомогою. А я вам у цьому буду радий допомогти.

З побажанням здоров’я, лікар уролог вищої категорії, Яцук Микола Миколайович і клініка «ЄвроМед Плюс».

Контакти: Клініка «ЄвроМед плюс»

м. Житомир, вул..Ю.Тютюнника, 23

тел..096-288-96-96, 099-288-96-96

https://www.facebook.com/profile.php?id=1000858925...

instagram.com/evromed.zt


Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЄвроМед уролог урологія чоловіче здоров'я клініка 
Матеріали по темі