Події

Суд виніс вирок водієві молоковоза, під колесами якого на житомирському провулку загинув 5-річний хлопчик

22 December 2022, 16:58

У Житомирі суд виніс вирок у справі ДТП на провулку Комунальному, де влітку 2020 року під колесами молоковоза загинув 5-річний хлопчик. Водія молоковоза суд визнав винним у вчиненні кримінального правопорушення та призначив йому чотирирічне ув’язнення з іспитовим строком у три роки.

Вирок щодо вказаної кримінальної справи (за ч.2 ст. 286 КК України) Корольовський районний суд м. Житомира виніс 9 грудня 2022 року. В Єдиному державному реєстрі судових рішень вирок оприлюднили 12 грудня.

Обвинувачений – уродженець одного з сіл Черняхівщини, має на утриманні сина, 2004 року народження, раніше не судимий.

Трагічна подія із загибеллю дитини трапилася надвечір 16 липня 2020 року на провулку Комунальному в Житомирі. З матеріалів суду відомо, що водій, керуючи несправним CA3-3507 (робоча гальмівна система знаходилась в технічно непрацездатному стані), наїхав на малолітнього пішохода. Від отриманих численних травм дитина загинула на місці пригоди.


Скриншоти з вироку Корольовського районного суду м. Житомира від 9.12.2022

Обвинувачений у судовому засіданні свою вину визнав та розповів про події того вечора. Він, зокрема, зазначив, що «в автомобілі гальма в той день були справні».

«Допитаний в судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_1, свою винуватість у вчиненні вищевказаного кримінального правопорушення визнав повністю та на задані йому в суді запитання показав, що він 16.07.2020 р. він віз молоко з смт Черняхів на завод в м. Житомир. Це був його звичайний робочий день, він був тверезий. Автомобіль САЗ-3507, яким він керував, був у нього дома, оскільки він працював по трудовій угоді з ОСОБА_5, пропрацював 2-3 роки. За автомобілем він доглядав самостійно, при більш серйозних поломках їхав на ремонт. Автомобіль був в справному стані, керував ним близько трьох років. Молоко злив і їхав назад. Їхав із знайомим, йому було 14 років. В Житомир він приїхав близько 18 години, привіз молоко до холодильників. Повертався з м. Житомира, близько 19 години. Рухався автомобілем по провулку Комунальному в напрямку вулиці Селецької, в м.Житомирі. Вулиця була вузька, транспорт по ній рухався, це звичайна завантажена транспортом вулиця. Він бачив дітей на обочині дороги, спочатку побачив їх приблизно за 100 м, вони були на паркані, їх було двоє, діти були без дорослих, дітям було на вигляд менше 10 років. Він подав звуковий сигнал, взяв трохи лівіше від того місця, де були діти, діти злізли з паркану, він їхав далі. Коли він наблизився до дітей, вони перебували біля паркану, один хлопчик стояв спиною, інший напроти першого хлопчика лицем до дороги. Щоб діти рухались до проїзної частини, він не бачив, вони балакали між собою. Він рухався зі швидкістю 20 км/год. Потім він почув крик дитини, зупинився. Ніякої вібрації автомобіля він не відчув, швидкість не зменшував. Коли вийшов з машини, то побачив, що на дорозі лежить хлопчик. Водій іншого автомобіля, котрий рухався позаду за ним викликав швидку. В автомобілі гальма в той день були справні, можливо, вони зламались при екстреному гальмуванні», – викладено у матеріалах суду.

Покази у суді, зокрема, дав батько загиблого хлопчика.

Скриншот з вироку Корольовського районного суду м. Житомира від 9.12.2022

Свідчили також пасажир молоковоза, власник транспортного засобу (приватний підприємець) і водій, що проїжджав повз.

Скриншот з вироку Корольовського районного суду м. Житомира від 9.12.2022

«Судовий експерт ОСОБА_14, в судовому засіданні показав, що в п. 12.3 ПДР України визначено правила об`їзду перешкоди. Оскільки в даному випадку небезпека, а саме, пішохід, рухався, змінював швидкість, положення, то в цьому випадку ПДР України не регламентують здійснювати маневр об`їзду небезпеки. Крім того, в даній місцевості дорога вузька, маневр об`їзду в таких ділянках не рекомендують застосовувати, водій мав застосувати екстрене гальмування та зупинити автомобіль», – йдеться у вироку.

З матеріалів суду відомо, що потерпіла, зокрема, подала позов про відшкодування з обвинуваченого та ФОПа (очевидно, власника автомобіля) 1 млн грн. А потерпілий хотів, аби з обвинуваченого і ФОПа стягнули пів мільйона гривень. Кошти потерпілі просили стягнути й зі страхової компанії.

Скриншот з вироку Корольовського районного суду м. Житомира від 9.12.2022

Врешті, суд ухвалив: «ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 286 КК України та призначити йому покарання у виді 4 (чотирьох) років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 2 (два) роки».

Однак, застосувавши ст. 75 КК України, засудженого звільнили від відбування призначеного покарання, «якщо він протягом іспитового строку три роки не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки».

Цивільні позови суд задовольнив частково. Зокрема, з обвинуваченого та ФОПа на користь потерпілих стягнули загалом майже 490 тисяч гривень.

Скриншот з вироку Корольовського районного суду м. Житомира від 9.12.2022

Нагадаємо, 16 липня 2020 року на провулку Комунальному в Житомирі під колесо вантажівки потрапив 5-річний хлопчик, дитина загинула на місці події.

Як повідомляв Житомир.info, 20 липня 2022 року у Житомирі мешканці провулка Комунальному вимагали заборонити заїзд вантажівок на провулок, де під колесами молоковоза загинув хлопчик. Цього ж дня міська комісія з безпеки дорожнього руху провела виїзне засідання та вирішила заборонити рух вантажних автомобілів та обмежити швидкість у провулках Селецькому та Комунальному. Також на цих провулках встановили відповідні знаки та лежачі поліцейські, а великогабаритний транспорт направлятимуть в об’їзд.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ДТП аварія провулок Комунальний вирок суд Польова  
Матеріали по темі