Фоторепортаж

Рік 2022 у 12 світлинах Житомир.info

28 December 2022, 16:32

2022 рік ми почали із традиційних новорічно-різдвяних святкувань. Ми будували плани на прийдешній рік і не знали, що почнеться повномасштабна війна.

Щодня нас намагалися знищити фізично та психологічно. Ми ховалися від вибухів у сховищах, але збирали на байрактари. Ми згуртувалися та впевнено почали торувати наш шлях до Перемоги. Поступово Житомир став тим містом, яке надійно забезпечує тил, приймає переселенців та допомагає усім, чим може. Упродовж року ми залишалися з вами, розповідаючи у фоторепортажах і фотоісторіях про надзвичайних людей, про силу нашого міста та його красу.

Сьогодні ми зібрали добірку світлин, щоб разом з вами пригадати, яким був цей рік незламності.

Бажаємо вам у прийдешньому 2023 році миру та Перемоги.

Січень

У січні люди з прапорами утворили “живий” ланцюг до Дня Соборності України та вшанували пам’ять Героїв покладаннями квітів і урочистою ходою.

Лютий

Зима вирішила все ж не лютувати і наприкінці місяця житомирські двори розквітли сотнями підсніжників. Житомир, як і вся Україна, очікував весни. Весни, яку у нас намагалися вкрасти росіяни - 24 лютого вони розпочали повномасштабне вторгнення.

Березень

Початок березня, як і кінець лютого, ми всі зустріли під обстрілами, у страху та відчаї. Частина людей виїхала за кордон, щоб захистити своїх дітей та допомогти захисникам, ті, хто залишився - згуртувалися і почали допомагати ЗСУ чим могли. Повітряні тривоги ми перечікували у сховищах, які замінили нам наші домівки.

Квітень

У квітні ми вже прибрали і чепурили своє місто, влаштовували гумористичні передачі у підвалах та ще більш активно збирали кошти для ЗСУ. А ще у місті не забували про тварин - покинутим шукали дім і допомагали нагодувати їх усіх.

Травень

Місто навчилося жити у складних умовах. У Житомирі запрацювали атракціони, почали розписувати сховища візерунками, вирощувати “живі” кікімори, відзначали Героїв, а на вулицях міста розквітли тисячі тюльпанів. Весна почала перемагати війну - на цивільних будівлях, які постраждали від російських авіаударів, почали розквітати квіти. А спокій тилу берегли чотирилапі захисники та їх господарі.

Червень

3 червня минуло сто днів війни. За ці дні містяни стояли в чергах у воєнкомати, зносили допомогу, волонтерили, підтримували один одного, стали ще більш сильними та згуртованими.

Тож, у червні ми відзначали День друзів, милувалися дитячими малюнками на асфальті, дізнавалися про неймовірні історії кохання, побачили пів тисячі троянд у одному з дитсадків міста, святкували “Майстерний червень” та дивилися на місто крізь сонячні окуляри.

Липень

У липні до житомирських волонтерів приїздив Притула, у музеї почали збирати речі, які є матеріальними свідченнями війни, для дітей-переселенців влаштували табір емоційного відновлення. У Свято-Михайлівському кафедральному соборі показали архівні документи-свідчення становлення України та вперше відсвяткували День Української Державності.

Серпень

У серпні продовжилися поточні ремонти вулиць, варили “космічний” борщ, дізналися, як любов перемагає війну, як пити каву з користю для ЗСУ та побачили справжнього динозавра.


Вересень

З початком вересня розпочався навчальний рік. Онлайн чи офлайн діти пішли до навчальних закладів. У Житомирі плели шкарпетки для військових, влаштовували виставку обласних спортивних секцій, Житомирщина відсвяткувала своє 85-річчя, а шкільне укриття перетворили на музей. Тим часом житомирські волонтери виготовили п'ять сотень буржуйок для наших захисників.

Жовтень

У жовтні 12-річна художниця продала всі свої картини, щоб зібрати гроші для військових парамедиків, міські вулиці продовжували ремонтувати, тим часом як містяни насолоджувалися бабиним літом у парках та скверах. А діти з інвалідністю пекли печиво для поранених бійців.

Листопад

Ми трималися і допомагали один одному, зігрівалися у “Пунктах незламності”, продовжували волонтерити та усі разом збирали допомогу для деокупованих міст. Так, у міський кінотеатр люди принесли стільки теплих і потрібних речей, що їх навіть не змогли довезти за один раз.

Грудень

Діти з усієї Житомирщини на свята зібрали подарунки для військових.

Ми не забуваємо про святковий настрій, приймаємо подарунки від інших країн та робимо різдвяні листівки чи готуємо подарунки близьким та очікуємо у прийдешньому 2023 році миру та перемоги.

.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: підсумок підсумки рік 
Матеріали по темі