Місто

Житомирська комунальна лікарня відсудила у підрядника пів мільйона зайво сплачених коштів за ремонт відділення

2 January 2023, 16:33

Суд частково задовольнив позов комунального підприємства «Лікарня №2 ім.В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради щодо повернення підрядником зайво сплачених йому коштів за договором про реконструкцію центру ішемічної хвороби та некоронарогенних захворювань серця.

Відповідне рішення Господарський суд Житомирської області було ухвалене 6 грудня 2022 року і оприлюднене 26 грудня.

«Позивачем пред`явлено позов про стягнення на його користь з відповідача безпідставно отримані кошти в сумі 694108,00 грн, розмір яких визначено Управлінням північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області та зафіксовано в Акті перевірки №06-18-09/01 від 17.06.2022. Позовні вимоги ґрунтуються на тому, що Перевіркою виконаних будівельних робіт ФОП Назаренко Н.В. по 3-х об`єктах з поточного та капітального ремонтів реконструкції приміщень Підприємства, встановлено, що проведено зайві виплати ФОП Назаренко Н.В на загальну суму 694108,00 грн, чим завдано матеріальної шкоди Замовнику. У відзиві на позовну заяву відповідач позов не визнав та зазначив, що Акт перевірки закупівель Північного офісу Держаудитслужби №06-18-09/01 від 17.06.2022 не є доказом порушення ФОП Назаренко Н.В. зобов`язань за договорами підряду і не може змінювати або припиняти правовідносини сторін, їх зобов`язання, які визначені договором та підтверджені відповідними актами виконаних робіт», - йдеться в матеріалах суду.

Зауважимо, що договір на виконання ремонту був укладений з ФОП 21 липня 2021 року без використання електронної системи закупівель відповідно до положень постанови Кабміну №225 від 20.03.2020 «Деякі питання закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на території України».

Початкова ціна виконання робіт становила 3 млн 090 тис. 938,42 грн, потім в договір вносилися зміни – продовжували терміни виконання робіт та збільшували суму договору в зв`язку зі збільшенням об`ємів виконання робіт. Зрештою 18 лютого 2022 року був сформований звіт виконання договору про закупівлю: за виконані роботи заплатили 5 млн 286 тис. 310,16 грн.

В період з 28 квітні по 17 червня 2022 року в КП «Лікарня №2 ім. В.П. Павлусенка» була проведена перевірка закупівель Управлінням північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області. За результатами перевірки лікарня вирішала, що провела зайві виплати ФОП Назаренко Н.В на загальну суму 694 тис. 108 грн, це завдало комунальному підприємству матеріальної шкоди і стало підставою для звернення з позовом до суду.

Господарський суд прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню в сумі 573 тис. 686,72 грн, а застосування коефіцієнта 1,2 до актів виконаних робіт форми КБ2-в, що спричинило завищення вартості виконаних робіт на суму 120 тис. 421,28 грн було правомірним, бо ремонтні роботи проводилися в будівлях терапевтичного корпусу, який на той час експлуатувався: у відділенні залишались меблі і устаткування, яке будівельники змушені були переставляти з місця на місце.

Чи вступило рішення в силу, чи подали на нього апеляційну скаргу наразі невідомо.

Фоторепортаж з «Міського центру ішемічної хвороби та некоронарогенних захворювань серця» лікарні №2, зроблений на початку жовтня 2022 року, дивіться тут

Як повідомляв Житомир.info, в грудні 2021 року мер Житомира наголошував, що кардіологічне відділення лікарні №2 працює продуктивніше, ніж аналогічне відділення в обласній клінічній лікарні імені Гербачевського.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лікарня суд ремонт кардіологія Держаудитслужба тендер закупівля  
Матеріали по темі