Економіка

Низький тариф на копку могил та упущення вигоди від транспортних послуг: аудитори виявили понад 22 млн грн втрат на житомирському «Спецкомбінаті»

4 January 2023, 09:51

Під час перевірки комунального підприємства «Спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» Житомирської міської ради аудитори виявили упущені вигоди та непродуктивні витрати на суму понад 22 млн грн.

Про це 4 січня повідомила пресслужба Управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області.

«Фахівці Управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області (далі – Управління) завершили державний фінансовий аудит діяльності комунального підприємства «Спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» Житомирської міської ради (далі – КП «СККПО», Підприємство) за період з 01.01.2018 по 30.06.2022, яким установлено упущення вигод та непродуктивні (зайві) витрати на суму понад 22 млн грн», – йдеться у повідомленні.

Зокрема, зазначається, що
на понад 12 млн грн КП «СККПО» упущено можливість отримання вигоди (доходів) від надання транспортних послуг населенню та реалізації предметів ритуальної приналежності. Пов’язано це з обранням споживачами виконавців ритуальних послуг серед суб’єктів господарської діяльності, які не забезпечували належного рівня виконання зобов’язань, встановлених вимогами законодавства;

понад 7 млн грн внаслідок встановлення тарифів на копку могил, нижчих розміру фактично понесених витрат, що не забезпечило покриття всіх складових собівартості цих послуг;

понад 1,5 млн грн через неналежний технічний стан транспортних засобів, призначених для надання ритуальних послуг, та їх зношеність, що призводить до збільшення обсягу робіт з технічного обслуговування і ремонту;

майже 800 тис. грн як результат заниження Підприємством фактично понесених витрат (в частині заробітної плати працівникам Підприємства) при виконанні робіт з поточного ремонту об’єктів, розташованих на кладовищах.

«Не можна залишити поза увагою й факти порушення санітарно-гігієнічних норм у сфері надання ритуальних послуг, які були зафіксовані фахівцями Управління. А саме: недотримання допустимих відстаней, передбачених нормативними документами у галузі поховання, підпоховання до місця родинного захоронення, що не сприяє належному санітарному упорядкуванню кладовищ та впливає на санітарно-епідеміологічний стан», – зазначають у Держаудитслужбі.

Окрім того, під час проведення аудиту зафіксовано випадки, що стосуються питань вандалізму, а також неналежного стану утримання та функціонування кладовищ. Пов’язані ці випадки з відсутністю та/або частковою відсутністю огороджень кладовищ по периметру, внаслідок несвоєчасного виділення коштів, необхідних для благоустрою місць поховань.

«Також в межах державного фінансового аудиту фахівцями Управління проведено ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності КП «СККПО», під час якої встановлено зайве отримання Підприємством бюджетних коштів внаслідок завищення розрахунків вартості виконаних робіт з утримання кладовищ міста Житомира на суму понад 230 тис. грн. Виявлене порушення усунуто в повному обсязі», – зауважують у пресслужбі Управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області.

Як повідомляв Житомир.info, 15 грудня 2022 року пресслужба Управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області інформувала про результати перевірки комунального підприємства «Міськсвітло» Житомирської міської ради: загальна сума непродуктивних витрат та упущених вигод – понад 4,5 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: аудитор аудиторська служба Спецкомбінат  
Матеріали по темі