Здоров'я

Чи можна позбутися кили хребта без операції. Бліцінтерв’ю з вертебрологом житомирського МЦ «Відновлення»

5 January 2023, 12:33

Як свідчить досвід сучасних лікарів, безопераційне лікування спини часто є значно ефективнішим, аніж хірургічне втручання. Це підтверджують і останні європейські дослідження. Провідні світові спеціалісти також переконані, що лише у найтяжчих випадках варто вдаватися до операції.

Чому в лікуванні і профілактиці захворювань спини необхідно віддавати перевагу саме консервативним методам лікування, у бліцінтерв’ю пояснив лікар-вертебролог житомирського Медичного центру «Відновлення» Іван Ковальчук.

Які захворювання хребта можна вилікувати без операції?

Нерідко пацієнти бояться операції, тому й всіляко відтягують похід до лікаря, адже переконані, що їх обов’язково будуть «різати». Насправді ж низку захворювань хребта можна вилікувати консервативними методами, йдеться про остеохондроз, протрузії, кили міжхребцевих дисків, радикулопатію, неврит. На прийомі пацієнти описують ці патології приблизно так: болить спина, віддає в руку/ногу, не можу спати через біль, німіють руки або ноги. Фактично йдеться про раптові та поступові розлади хребта, які включають запалення в м'яких тканинах або нерві.

Що являє собою консервативне лікування?

Консервативне лікування може бути медикаментозне та немедикаментозне.

Завдяки використанню сучасних апаратів вдається швидко зняти запальний процес, усунути спазм, стимулювати біологічні процеси, посилити кровотік, лімфатичний відтік.

По суті, консервативне лікування – це контрольовані фізичні та хімічні зміни в організмі, якими ми впливаємо на стан тканин та процеси.

Які саме методи використовують у клініці?

У роботі послуговуємося найсучаснішим фізіотерапевтичним обладнанням провідних виробників, яке має ґрунтовну доказову базу щодо ефективності та безпеки, а також світове визнання.

Застосовуємо такі методи лікування захворювань опорно-рухового апарату:

- ударно-хвильова терапія;

- лазер високої інтенсивності;

- суперіндуктивна система;

- контактна діатермія;

- сухе витяжіння хребта;

- електронейростимуляція;

- кінезіотерапія;

- збагачена тромбоцитами плазма.

Комплекс грамотно підібраних фізіотерапевтичних процедур допоможе позбутися найпоширеніших недуг опорно-рухового апарату.

Розкажіть, будь ласка, про кили хребта (розмовне – грижі), оскільки це чи не найпоширеніша патологія хребта. Як їх лікувати?

Кила міжхребцевого диску – патологічний стан, і у самого організму виникає на це певний рефлекс. Поясню, що це означає.

Цікаво, що людський організм самостійно реагує на килу і відновлює себе. При виникненні кили створюється тиск на корінець нерву, а це викликає яскраво виражені больові відчуття. Організм реагує на це спазмом м'язів і фіксує тіло в найменш «травматичній» позі, далі організм «перепрошує» у болю, аби його не провокувати: зменшує амплітуду рухів сегментів, які зачіпають уражену ділянку. Цей стан може бути довготривалим. Коли адаптація відбулася з позиції «больових відчуттів», виникає період тиші. Організм починає руйнувати килу і відновлювати функцію. Сумарно весь цей стан може зайняти від 2 до 10 років.

Ми ж запускаємо процес розсмоктування кили одразу, позбавивши пацієнта періоду «звикання» до болю і надаємо ресурс для відновлення. Ефект досягається в середньому через 6 місяців після лікування.

Підсумовуючи, окресліть переваги консервативного лікування

Основним плюсом для пацієнта є те, що його не будуть «різати», адже, як я вже казав, саме через цей страх люди часто відкладають візит до лікаря і терплять біль.

Також можу назвати такі переваги консервативної терапії:

• лікування без розрізу та анестезії;

• можливість планувати процедури протягом дня, суттєво не порушуючи звичного розпорядку;

• незначні часові затрати: пацієнт перебуває в клініці близько 1 години на день;

• мінімальні ризики ускладнень;

У нашій клініці лікування адаптоване під кожного пацієнта індивідуально.

Тож людям, яким знайомий біль у спині, не варто терпіти – МЦ «Відновлення» має все для того, аби повернути радість повноцінного життя.

Записатися на консультацію та дізнатися подробиці можна за телефоном 0800 305 860 або безпосередньо у клініці «Відновлення» за адресою м. Житомир, вул. Любарська, 4. https://vidnovlennya.center/

«Відновлення» – клініка, де лікують причини, а не симптоми!



Як допомогти собі самому при болю у спині та коли потрібно бігти до лікаря – читайте у бліцінтерв’ю з вертебрологом Іваном Ковальчуком. А про те, що насправді криється під народним діагнозом «продуло» та як запобігти хворобі, дізнавайтесь тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Відновлення клініка спина кила Ковальчук  
Матеріали по темі