Події

У Житомирській області суд виніс вирок чоловікові за утоплення в річці літньої матері: 10 років ув’язнення

10 January 2023, 09:17

У Житомирській області суд виніс вирок чоловікові, обвинуваченому у вбивстві літньої матері. Згідно з матеріалами суду, житель Брусилова навмисне втопив свою 80-річну матір, вкинувши у річку. За скоєне чоловіка засудили до 10 років позбавлення волі.

Вирок щодо вказаної кримінальної справи (за ч. 1 ст. 115 КК України (Умисне вбивство) Коростишівський районний суд Житомирської області виніс 26 грудня 2022 року. В Єдиному державному реєстрі судових рішень вирок оприлюднили 30 грудня.

Трагічна подія сталася посеред ночі наприкінці квітня 2020 року.

Так, з матеріалів суду відомо, що «28.04.2020 близько 03:00 години ОСОБА_7, перебуваючи за місцем свого проживання (…), будучи в стані алкогольного сп`яніння, вирішив шляхом утоплення умисно вбити свою матір ОСОБА_9. Реалізуючи свій злочинний умисел, без розриву в часі, ОСОБА_7 підійшов до ОСОБА_9, яка в цей час знаходилась на подвір`ї біля будинку, перебувала в безпорадному стані, у зв`язку з своїм віком і станом здоров`я, при цьому висловлювала прохання позбавити її життя, взявши її на руки, вийшов за територію домоволодіння та попрямував по вулиці Партизанській до річки Здвиж. Прийшовши на берег вказаної річки, продовжуючи свої злочинні дії, утримуючи ОСОБА_9 на руках, ОСОБА_7 кинув останню у воду та повернувся до свого місця проживання. Смерть ОСОБА_9 відповідно до висновку судово-медичної експертизи (…) наступила в результаті утоплення в воді».

У судовому засіданні обвинувачений своєї вини не визнав. Запевняв: коли прокинувся вранці, матері вдома вже не було. Також чоловік розповів, що «до цього матір вже два рази йшла до річки, а він ловив її на відстані вже ста метрів від будинку».

Скриншот з вироку суду

Дочка загиблої, вона ж сестра обвинуваченого, у суді розповіла, зокрема, що її літня матір, хоч і нездужала, могла самостійно пересуватися. Також жінка розказала, що напередодні телефонувала матері, «яка говорила їй, що не може більше так жити і хоче покінчити життя самогубством, розповідала, що вона вже вилазила через вікно». Жінка зазначала, що, на її думку, брат не міг учинити такий злочин.

Скриншоти з вироку суду

Інший свідок, що мешкає по сусідству, також охарактеризував обвинуваченого позитивно: «…він вихований, совісний, трудолюбивий, безвідмовний, ніхто на нього поганого не скаже», – розповідав сусід. Він «вважає, що матір обвинуваченого могла самостійно пройти до річки через город».

Покази у суді дав і рятувальник, який брав участь у вилученні тіла з водойми. Свідок, зокрема, зазначив, що «тіло було складене, що не властиво затонулим».

Скриншот з вироку суду

У суді свідчив і медпрацівник. Серед іншого, він зауважив, що «суїцидальних проявів під час лікування зі сторони хворої не було».

Скриншот з вироку суду

Заслухали й інших свідків. Крім того, у судовому засіданні також було досліджено ряд доказів. Серед них – «протокол проведення слідчого експерименту від 29.04.2020 за участю обвинуваченого ОСОБА_7, під час якого він показав на обставини вчинення кримінального правопорушення, а саме: місце, де він знайшов матір, у дворі біля вікна, яка лежала на землі і просила його допомогти покінчити їй життя самогубством, після чого обвинувачений взяв матір на руки та пішов до річки Здвиж, де кинув матір у воду і пішов додому».

Скриншот з вироку суду

Разом з тим, у матеріалах суду йдеться про відсутність прямих доказів.

«У цьому кримінальному провадженні хоч дійсно відсутні прямі докази на підтвердження винуватості ОСОБА_7 у вчиненні умисного вбивства ОСОБА_9 . Однак скоєння цього злочину саме обвинуваченим встановлюється саме на підставі сукупності інших вищенаведених належних і допустимих непрямих доказів, які з урахуванням обставин цього кримінального провадження та висунутої на свій захист непослідовної версії обвинуваченого щодо обставин смерті потерпілої, що не узгоджувається із вказаними доказами, дозволяють колегії суддів встановити винуватість ОСОБА_7 у вчиненні умисного вбивства відповідно до стандарту доказування «поза розумним сумнівом»», – зазначено у матеріалах суду.

Скриншот з вироку суду

Врешті, колегія суддів «дійшла висновку про доведеність винуватості ОСОБА_7 в умисному убивстві ОСОБА_9».

Вирок – 10 років позбавлення волі.

Скриншот з вироку суду

На вирок суду може бути подано апеляційну скаргу до Житомирського апеляційного суду через Коростишівський районний суд Житомирської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Як повідомляв Житомир.info, 27 квітня 2020 року в річці Здвиж в смт Брусилів Житомирської області втопилася жінка, 1940 року народження. 28 квітня відділення 6-ї Державної пожежно-рятувальної частини проводило аварійні роботи з пошуку та вилучення тіла загиблої з води. Про зникнення пенсіонерки зранку повідомив її син. Згодом поліція повідомила, що літню жінку в річку вкинув її ж син.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вбивство тіло загибель утоплення Брусилів річка Здвиж мати син суд вирок  
Матеріали по темі