Економіка

У 2022 році через службу зайнятості працевлаштувалися майже 13 тисяч жителів Житомирської області – на 40% менше, ніж роком раніше

12 January 2023, 09:19

Упродовж «воєнного» 2022 року служба зайнятості допомогла знайти роботу майже 13 тисячам жителів Житомирської області, а це на 40% менше, аніж у 2021 році.

Про основні показники діяльності у 2022 році пресслужба Житомирського обласного центру зайнятості розповіла 11 січня.

«Державна служба зайнятості не припиняла свою діяльність упродовж року, певний час надаючи безробітним послуги онлайн, з дистанційною реєстрацією і комунікацією. Через різке зниження попиту на працівників в умовах війни, загальні результати діяльності служби виявились не такі значущі, як могли би бути. Для порівняння: у 2022 році отримали роботу 12816 жителів Житомирщини, тоді як у 2021-му – 21646 осіб, або на 40% більше», – йдеться у повідомленні.

Разом з тим, у центрі зайнятості нагадують, що торік запрацювали нові урядові програми, в успішній реалізації яких брала участь державна служба зайнятості.

• Грант на власну справу – одна з шести програм в рамках проєкту єРобота. За півроку дії програми 123 підприємці Житомирщини отримали можливість створити новий або ж розширити діючий бізнес. Загальна сума таких інвестицій в економіку області перевищує 28 млн грн. Отримувачі грантів запланували створити майже 300 нових робочих місць. Логічно, що дія програми пролонгована і на 2023 рік.

• «Армія відновлення». Люди, які втратили роботу, можуть долучитися до ремонтно-відновлювальних робіт, відбудови житлових будинків, пошкоджених у результаті бойових дій, підготовки до використання захисних споруд цивільного захисту, заготівлі дров, облаштування та обслуговування пунктів обігріву (пунктів незламності) і т.і. Житомирщина – одна з 9 областей країни, які приєднались до програми. За підсумками 2022 року 81 безробітний у 10 громадах працювали на суспільно корисних роботах, їм виплачено загалом понад 369 тис. грн.

Серед новацій, які були запроваджені торік, також:

- Єдиний портал вакансій https://jobportal.dcz.gov.ua. створений завдяки спільним зусиллям Міністерства економіки України, Державної служби зайнятості та провідних українських сайтів з пошуку роботи (Work.ua, robota.ua, novarobota.ua, PidBir, grc.ua - сайт з пошуку роботи , Jooble). З моменту запуску порталу у вересні було оброблено понад 1,5 млн запитів щодо пошуку нової роботи. Інформація на сайті оновлюється онлайн, а в базі сукупно налічується понад 120 тисяч вакансій.

- Розробка та реалізація проєктів разом з порталом державних послуг «Дія». Безпосередньо на порталі та через мобільний застосунок можна було подати заяву на отримання/скасування статусу безробітного, а роботодавцям – пакет документів на компенсацію від держави за працевлаштування переселенців. Тільки через мобільний застосунок за спрощеною системою у 2022 році обласна служба зайнятості опрацювала понад 14400 заявок на отримання статусу безробітного та понад 2400 заявок про припинення реєстрації.

Інфографіка з сайту центру зайнятості

У 2023 році державна служба зайнятості планує розширення активних програм зайнятості, зокрема з професійного навчання, а також продовження дії програми надання мікрогрантів для бізнесу.

Нагадаємо, що упродовж 2022 року понад 4100 роботодавців Житомирщини шукали працівників разом зі службою зайнятості. За рік вони подали для укомплектування 16767 вільних робочих місць. Це на 12400 вакансій (або 43%) менше, як було зареєстровано у 2021 році.

Як повідомляв Житомир.info, з початку війни станом на 20 грудня 2022 року на Житомирщині роботу втратили понад 20 500 людей.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: центр зайнятості вакансія працівник працевлаштування робота  
Матеріали по темі