Суспільство

Для лікарні у місті Житомирської області встановили сонячну електростанцію, завдяки якій вдасться економити до 500 тис. грн у рік

12 January 2023, 13:16

Лікарня у Звягелі, що на Житомирщині, отримала альтернативне джерело енергії: для неї встановили сонячну електростанцію, потужність якої становить 32,4 кВт.

Про це 11 січня повідомила пресслужба Житомирської облдержадміністрації з посиланням на інформацію ГО «Екоклуб».

«Так, встановлена електростанція гарантуватиме медичному закладу енергетичну безпеку, а ще допоможе щорічно економити кошти на платі за комунальні послуги, а хворі та поранені продовжуватимуть отримувати медичну допомогу незалежно від російських атак по енергетичній інфраструктурі», – йдеться у повідомленні.

Як зазначив генеральний директор Новоград-Волинського територіального медичного об’єднання Василь Борис, сонячна електростанція здатна забезпечити роботу 11 апаратів штучної вентиляції легень, під якими борються за життя пацієнти реанімаційного відділення.

«У реанімаційному відділенні всі пацієнти у тяжкому стані. Останнім часом виникали проблеми з електропостачанням, але критичні відділення, реанімація, операційні – усі забезпечені електроживленням від генератора, який вмикається автоматично. Проте решта – 30% території медичного закладу – не заживлені. Встановлена сонячна електростанція, що працюватиме разом із генератором, вирішить цю проблему: уся територія лікарні матиме безперебійне електропостачання», — розповів Василь Борис.

Зазначається, що кошти на встановлення СЕС для лікарні отримала громадська природоохоронна організація «Екоклуб» у рамках кампанії «Sustainability4Ukraine» від CSR.Ukraine та Dobro.UA. Це 24-годинний вебатон, під час якого організації зі всього світу проводити лекції на тему сталого розвитку та заохочували слухачів до збору коштів. Загалом у рамках вебатону Екоклуб отримав 840 тисяч гривень.

За попередніми підрахунками, завдяки встановленій сонячні електростанції на послугах з електропостачання вдасться економити до 500 тисяч гривень у рік при діючому тарифі на електричну енергію.

Василь Борис переконаний, що планова економія дозволить закупити необхідне медичне обладнання, ліки чи ж відремонтувати певне відділення.

«У рамках фандрейзингової кампанії “Solar Aid For Ukraine” сонячні електростанції встановлять для ще шістьох українських лікарень, для яких зараз природоохоронці збирають кошти. Серед них – медичні заклади у Житомирі, Сумах, Коростені», – пише ОДА.

Довідка ОДА. Новоград-Волинське* територіальне медичне об‘єднання – це медичний заклад, який за потреби гарантує надання медичної допомоги приблизно 170 тисячам жителів Житомирської області.

Як повідомляв Житомир.info, 27 травня 2020 року у селі Ігнатпіль Овруцького району відкрили сонячну електростанцію потужністю 16 МВт, в яку турецькі інвестори вклали 13 млн євро.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Звягель лікарня сонячна батарея сонячна електростанція електроенергія електрика  
Матеріали по темі