Події

СБУ повідомила про підозру житомирянину, який ще у 2014 перейшов на бік ворога, а зараз забезпечує рф інформацією з розвідки

12 January 2023, 13:20

СБУ повідомила про підозру державному зраднику-житомирянину, який перейшов на бік ворога та забезпечує міністерство оборони рф розвідувальною інформацією.

Про це 12 січня повідомляє пресгрупа Управління СБУ у Житомирській області.

«Співробітники Служби безпеки України задокументували протиправну діяльність експрацівника Національного космічного агентства України, який у 2014 році зрадив військовій присязі на вірність народу України та добровільно перейшов на бік ворога в період збройного конфлікту. За наявними оперативними даними, зрадник і досі продовжує служити інтересам держави-агресора – вже у званні підполковника повітряно-космічних сил рф забезпечує міністерство оборони ворога розвідувальною інформацією», - йдеться в повідомленні.

Як встановило слідство, житомирянин закінчив місцевий вищий навчальний заклад, що готує фахівців протиповітряної оборони, а також наземного та бортового зв’язку, після чого його відрядили до Державного космічного агентства України із залишенням на військовій службі.

З 2005 року офіцер виконував посадові обов’язки на посаді інженера структурного підрозділу Національного центру управління та випробування космічних засобів (дана установа дислокувалася у Євпаторії, АР Крим, та є відповідальною за управління польотами космічних апаратів, дослідження далекого космосу з використанням власних технічних засобів, контроль космічного простору та геофізичний моніторинг, випробування космічної техніки, забезпечення обороноздатності та територіальної цілісності України у разі виявлення загроз).

Після анексії росією частини території України у 2014 році тодішній майор відмовився виконати наказ українського командування про передислокацію і залишився в тимчасово окупованому росіянами Криму.

Слідчими СБУ встановлено, що зрадник не тільки добровільно перейшов на бік ворога, а й допоміг зс рф встановити контроль над Центром, посприяв окупантам в отриманні доступу до обладнання та агітував своїх колег наслідувати його злочин.

Згодом зловмисник набув російського громадянства, приніс військову присягу на вірність рф та вступив до повітряно-космічних сил країни-агресора.

Слідчі органів безпеки зібрали вичерпну доказову базу про вчинення офіцером злочину, передбаченого ч.1 ст.111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Наказом Міністерства оборони України за порушення військової присяги його позбавлено офіцерського звання «майор» та звільнено з військової служби.

Слідство та оперативний супровід у кримінальному провадженні здійснили слідчі і співробітники Управління СБ України в Житомирській області за процесуального керівництва Житомирської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Центрального регіону.

Як повідомляв Житомир.info, 23 грудня 2022 року пресгрупа Управління СБУ у Житомирській області інформувала про підозру юрисконсульту регіональної держустанови, який стверджував, що «окуповані території треба віддати росіянам».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: СБУ підозра держзрада 
Матеріали по темі