Місто

У селищі Житомирської області рятувальники визволили собаку із льодової пастки та закликають жителів не ходити на лід

13 January 2023, 15:14

У Ємільчиному на річці Уборть пес потрапив у льодову пастку. Крига виявилася не надто міцною, через що собака провалилася і рятувальникам довелося визволяти тварину.

Цього тижня у Житомирську область прийшло похолодання. 13 січня у житомирському гідропарку на річці вже можна побачити рибалок та навіть дітей, які грають на льоду. Втім рятувальники не радять житомирянам йти на кригу. А для тих, хто таки вирішив виходити на лід, нагадують базові правила безпеки.


«Лід є ще досить тонким. Згідно з правилами, безпечним лід для однієї людини є від 5 см. І це потрібно перевіряти не біля берега, а трохи далі. Потрібно звернути увагу на його колір. Якщо лід темний, зелений – це свідчить про те, що він досить міцний, тобто навіть 5 см льоду, але він буде досить міцний, тому що темного кольору. Якщо лід сірого кольору – це свідчить, що він досить крихкий, навіть якщо буде 20 см, можна буде провалитися під лід. Якщо він сірого кольору – це означає, що у його товщі є вода, він є крихким і на нього категорично забороняється заходи. Зрозуміло, що пешню для перевірки льоду ніхто не буде носили, хіба що рибалки. Наголошую, що в жодному разі не треба лід перевіряти собою особисто: не бити ногами або руками. Якщо перевіряти, то хоча б взяти якусь палицю», – говорить провідний інспектор Житомирського райуправління ГУ ДСНС України у Житомирській області Костянтин Мельник.

Якщо ви полюбляєте зимову рибалку або просто йдете на лід, то варто мати із собою мотузку або палицю. Рятувальники розповідають, що робити, якщо нічого немає під рукою.

«У будь-якому випадку, якщо ви провалилися під лід, наприклад частиною тіла, потрібно іншою частиною тіла максимально широко і всією масою лягти на лід, щоб вся маса перейшла з однієї точки на все ваше тіло. Не потрібно панікувати, бо це найголовніший ворог. Якщо ви лягли спиною або тулубом, треба широко розкинути руки й намагатися вилізти на лід, якщо ви залишилися самі й не можете когось покликати на допомогу. Якщо ви йшли групою і провалилися під лід, перші дії – людина, яка провалилася, має широко розкинути руки, а людина, яка біля неї, має лягти на лід на пів метра далі від ополонки, зняти свій пасок і кинути людині, аби та схопилася, і так витягувати. Але це треба робити тільки лежачи, якщо стояти, ви також можете опинитися у воді. Коли людину витягнули, викликайте ДСНС або «швидку». У нас є термоковдри, тобто те, що зігріє набагато краще, ніж додаткова куртка. Зрозуміло, якщо ви самотужки не можете витягти людину, одразу потрібно викликати ДСНС», – розповідає Костянтин Мельник.

Річка Тетерів лише частково покрилася кригою. Рятувальники закликають не йти на лід.

«У самому руслі вона ще не замерзла, не настільки довго та не настільки були міцні морози були, аби вона промерзла. Без зайвої потреби йти на кригу не варто. Навіть якщо міцна крига, у будь-якому випадку йти на неї не варто», – закликає провідний інспектор Житомирського райуправління ГУ ДСНС України у Житомирській області.

Як повідомляв Житомир.info, 23 листопада 22 року в Ємільчинській громаді 8-річний хлопчик вийшов на тонкий лід водойми та провалився у воду. Врятувати дитину не вдалося.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лід крига Тетерів ДСНС рятувальник Ємільчине  
Матеріали по темі