Фоторепортаж

Півтисячі подушок, балаклави та десятки комплектів постільної білизни - як «Бабусин батальйон» з Житомира допомагає захисникам. Фоторепортаж

17 January 2023, 16:16

Наймолодшій з майстринь за два місяці виповниться 60 років, а вік найстаршої - далеко за 80. Військові називають цих жінок з Житомира “Бабусин батальон”. Майже всі учасниці - житомирянки, але за останні кілька днів до “батальону” долучилися і жінки з числа ВПО з Харківщини.

Ті, хто молодші, збираються разом, щоб шити постіль, подушки, спідню білизну, балаклави, рукавиці та рукавички, ті, хто старші, працюють з дому - плетуть шкарпетки, шиють балаклави та розпускають старі речі для виготовлення нових.

Готові речі відвозять пораненим захисникам у госпіталі та бійцям на фронт.

Жінки волонтерять ще з 2014 року, а після повномасштабного вторгнення повноцінно відновили свою роботу з вересня.За цей час вони встигли виготовити тисячі виробів.

Керівниця благодійної організації «Турбота про літніх» Таїсія Войцеховська розповідає, що точний облік готових виробів вони навіть не встигають вести, кажуть, головне встигнути вчасно пошити і відправити. Від 1 вересня волонтерки виготовили близько 7 десятків комплектів постільної білизни для поранених, також роблять спеціальну спідню білизну з застібками на боках. Понад 40 пар теплих плетених шкарпеток, близько семисот балаклав, сотні рукавиць та близько п’ятиста подушок. Майже всі ці речі вже оберігають від холоду та допомагають захисникам.

Хоча професійних закрійників та швачок тут не було, допоки до “Бабусиного батальону” не долучилася Любов Василівна, яка 25 років пропрацювала викладачем та кравцем-закрійником.

“Якби мені було хоча б 60 років, я б поїхала на фронт, а так, щоб вдома не зійти з глузду, допомагаю, як можу”, - сміється жінка та позує в одній з виготовлених балаклав.

Вона працює над удосконаленням викрійок. Каже, модернізують викрійки з інтернету та придумують самі.

Зараз тут шиють подушки, які поїдуть у Бахмут. Жінки розповідають, що маленькі подушечки 35 на 35 см дуже потрібні хлопцям навіть в окопах, а “дитячі” принти вони використовують спеціально, щоб дарувати хлопцям гарний настрій, а тільки за минулі вихідні жінки відшили понад 50 подушок розміром 50 на 50 см для госпіталя.

Працюють жінки на старих швейних машинках, з нової техніки - тільки подарований волонтерами у 2015 році оверлок.

Тканину для виробів збирають усіма можливими шляхами. Переважно її “Батальону” передають благодійники. Волонтерки з радістю приймуть допомогу від усіх. Можна принести чисті джинсові речі, великі обрізки натуральної тканини або купити потрібну тканину. Щоб допомогти волонтеркам, потрібно зв'язатися з керівницею благодійної організації Таїсією Войцеховською за номером 0975787767.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: "Бабусин батальйон" допомога військовий подушка балаклава волонтер 
Матеріали по темі