Економіка

Бюджети громад Житомирської області за 2022 рік: Оліївська ТГ найбільш «культурна», а Бердичівська – найспортивніша

20 January 2023, 10:32

Департамент фінансів облдержадміністрації оприлюднив оцінку показників бюджетів територіальних громад Житомирської області за 2022 рік.

Бюджети 66 територіальних громад області оцінювали за шістьма індикаторами.

Частка місцевих податків і зборів у доходній частині загального фонду бюджету громади (без трансфертів), %

Середній показник по області – 18,3%, у двох громадах частка місцевих податків і зборів становить більш ніж половину бюджету – Червоненська (61,5%) та Новоборівська (56,7%). Найменша частка у Звягельській (Новоград-Волинській) міській ТГ (6,8%). Житомирська міська територіальна громада має показник нижче середнє обласного (15,8%).

Нагадаємо, за десять місяців 2021 року по Житомирській області загальна частка місцевих податків у фондах бюджетів громад у середньому складала 27,3%, у чотирьох громадах вона становить половину бюджету: Червоненська (59,9%), Новоборівська (58,1%), Потіївська (54,4%), Корнинська (50,3%). У Житомирській ТГ місцеві податки складали 24,7% дохідної частини бюджету, найменше було в Чижівській громаді – 14,3%.


Співвідношення видатків на утримання апарату управління із фінансовими ресурсами громади (співвідношення видатків на утримання апарату управління органів місцевого самоврядування із сумою доходів загального фонду без урахування трансфертів з державного бюджету, у відсотках)

Середній показник по області становить 12,2%, найменше – у Звягельській (Новоград-Волинській) та Житомирській громадах, 4,3% та 4,7% відповідно. Водночас більш ніж половину ресурсів громади спрямовують на зарплати в Курненській та Харитонівській громадах – 53,3% та 59,9% відповідно.

Нагадаємо, за десять місяців 2021 року Житомирська ТГ на утримання апарату спрямовувала 7% доходів, Новоград-Волинська – 11,4%, середній показник по області становить 16,8%. Найбільше було в Курненській громаді – 53,6% отриманих доходів йшли на утримання апарату.


Питома вага заробітної плати у видатках загального фонду бюджету громади (відсоткова частка проведених із загального фонду бюджету видатків на заробітну плату з нарахуваннями до обсягу видатків загального фонду бюджету без урахування трансфертів, перерахованих з бюджету громади до інших бюджетів);

В усіх громадах області більш ніж 50% загального фонду бюджету йде на виплату зарплат, по області цей показник становить 71,2%. Зауважимо, що в Житомирській міській ТГ цей показник найменший – 55,6%, водночас більш ніж 90% загального фонду бюджету йде на виплату зарплат у Високівській та Пищівській громадах.

Нагадаємо, за десять місяців 2021 року в усіх громадах області більш ніж 60% загального фонду бюджету спрямовувалося на виплату зарплат, по області цей показник становив 76,8%.


Видатки на освіту на 1 мешканця (співвідношення обсягу видатків загального фонду на галузь «освіта» до кількості мешканців відповідної громади)

Середній показник по області в 2022 році становив 5650,3 грн, найменшим він був у Станишівській громаді (3740,2 грн), найбільшим – в Ушомирській (8286,2 грн). В Житомирській міській ТГ видатки на освіту в розрахунку на одного мешканця становили 5889,4 грн.


Видатки на культуру на 1 мешканця (співвідношення обсягу видатків загального фонду на галузь «культура» до кількості мешканців відповідної громади)

Середній показник по Житомирській області – 269,7 грн. Найбільші видатки в розрахунку на одного мешканця були в Оліївській та Харитонівській громадах – 621,1 грн та 611,2 грн відповідно, а найменші – в Гладковицькій (38,4 грн).


Видатки на фізичну культуру і спорт на 1 мешканця (співвідношення обсягу видатків загального фонду на галузь «фізична культура і спорт» до кількості мешканців відповідної громади)

Середній показник фізкультурних видатків в Житомирській області минулого року становив 92,7 грн, найбільшим він був у Бердичівської громади – 204,2 грн. Водночас 26 громад не витрачали на цю галузь жодної гривні.


Зауважимо, що в 2021 році одним з показників бюджету громад були доходи загального фонду на 1 мешканця (співвідношення обсягу надходжень доходів загального фонду без трансфертів до кількості мешканців відповідної громади), але в 2022 році цей показник не використовували, натомість додали оцінки видатків на освіту, культуру та спорт.

Як повідомляв Житомир.info, на засіданні Кабінету міністрів 3 січня 2023 року Житомирській області виділили 105 млн грн дотації на утримання закладів освіти та охорони здоров’я.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бюджет ОТГ видатки зарплата фіндепартамент ОДА 
Матеріали по темі