Новини компаній

Чому українцям так важко зняти житло у Польщі

23 January 2023, 13:11

В Україні при наявності відповідних коштів знайти і зняти доступне житло не є проблемою. У великих містах це взагалі часто справа декількох днів. Проте у Польщі, куди від початку війни переїхало багато українців, часто здавалося б звичайна оренда квартири має велику кількість додаткових нюансів, до яких просто не готові більшість наших співвітчизників. І йдеться зовсім не про фінанси, бо в цій сусідній країні вони вирішують далеко не все. Про це досить детально на основі особистого досвіду розповідається на орієнтованому для українців Польщі сайті workstaff.pl

У статті не лише детально описано скільки реально коштує зняти квартиру в великому польському місті (а за перший місяць оплати часто можуть складати навіть близько 50 тисяч гривень), а й описано цілий перелік перепон та підводних каменів. Основною з них є документ, який можна трактувати як певну поруку від громадянина Польщі, завірену у польського нотаріуса. Згідно цього документу, громадянин Польщі, який має власне житло, має поручитися за українця, який знімає квартиру в оренду, що у разі виселення його з житла, яке він орендує, поручитель зобов’язується надати йому місце для проживання у своєму житлі. Природньо, що більшість українців, котрі відносно нещодавно переїхали до Польщі, таких польських знайомих не мають, а навіть якщо і мають, то вони не охоче будуть погоджуватися на таке поручительство.

Менш суттєвою причиною, яка перешкоджатиме знаходженню житла у Польщі є незнання польської мови або володіння нею на рівні, який не дозволяє порозумітися з орендодавцем. Власники польських орендованих квартир часто вимагають знання польської або англійської мови для того, щоб вільно вести розмову у разі додаткових питань під час всього періоду здачі житла в оренду, а не лише на момент підписання договору. Виходом із ситуації автор рекомендує допомогу українських родичів або знайомих, які у Польщі вже проживають протягом тривалого часу і могли б стати певним гарантом-посередником.

Важливим акцентом статті є інформація про обов’язковий переклад договору оренди житла зрозумілою для орендаря мовою. Тобто, у випадку українців це українська мова. Також звертається увага на те, що не варто шукати квартиру віддалено, адже це скоріш за все не принесе позитивних результатів. Пояснюється це тим, що польський ринок винайму нерухомості дуже динамічний і квартири часто здаються вже за декілька годин від появи оголошення на відповідних порталах.

Автор радить також запастися терпінням і не зневірюватись, адже бажаючих зняти житло настільки багато, що день огляду квартири часто розписаний похвилинно. Це означає, що шанс зняти хорошу квартиру в хорошому районі досить низький і потрібно ще й мати везіння. Українцям за можливість зйому квартири приходиться конкурувати і з поляками і з громадянами інших країн. Від іноземців власники квартир часто вимагають показати польський трудовий договір на термін не менший терміну винайму житла із заробітною платою, яка не лише дозволить це житло знімати, а й мати запас на інші життєві потреби.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: оренда житло Польща 
Матеріали по темі