Місто

Рідні загиблих військових самі обирали ескіз пам’ятника, розраховуємо на зниження вартості під час тендеру, - мер Житомира

23 January 2023, 13:21

Влада вирішила додатково виділити по 50 тис. грн для кожної родини загиблого захисника на встановлення однакових пам’ятників на військовому кладовищі: ескіз обирали майже 1,5 місяця після виділення коштів, пам’ятники купуватимуть через тендер, що може знизити вартість.

Про це мер Житомира Сергій Сухомлин повідомив у коментарі Житомир.info 23 січня.

«Вартість пам’ятників є різна, ми стикнулися з тим, що люди встановлюють пам’ятники на військовому кладовищі хто який може: є пам’ятники по 80-90 тисяч, є набагато дешевші. Ми хотіли, щоб на військовому кладовищі всі наші герої були рівні. Ми зібрали батьків, дружин загиблих і запропонували, що місто виділяє додатково по 50 тисяч гривень для кожної родини, але пам’ятники мають бути однаковими. Рідні загиблих самі обирали ескіз, це тривало приблизно півтора місяця: обирали і потім голосували за конкретний ескіз. Суму визначили ще до того, як обрали ескіз пам’ятника. Яким будуть результати тендеру я не можу сказати, в Житомирській області дуже багато виробників пам’ятників, і ми теж розраховуємо на те, що при виготовленні великої кількості однакових пам’ятників вартість буде меншою», - сказав Сергій Сухомлин.

Мер також відповів на закиди, що місцеві підприємці могли б безкоштовно робити пам’ятники для загиблих героїв.

«Раніше багатьом загиблим, чиї сім’ї давали згоду, ми ставили пам’ятники безкоштовно, але вимагати з бізнесу, щоб вони це робили, я точно не маю права. Якщо є бажання – підприємці допомагають, але на таку кількість, як ми зараз хоронимо, це складно», - зазначив мер Житомира.

Зауважимо, що 1 грудня 2022 року радник глави Офісу президента Михайло Подоляк в ефірі 24 каналу розповідав, що від початку повномасштабної війни (з 24 лютого 2022 року) втрати української армії становили до 13 тисяч військових. У Житомирі майже щодня відбуваються прощання із загиблими бійцями.

Нагадаємо, 20 січня КП «Спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» Житомирської міської ради оголосив тендер на закупівлю 95 гранітних надгробків з початковою ціною 5 млн грн (по 52 тис. 632 грн за пам’ятник). В документації до закупівлі є ескіз та технічні вимоги.


Матеріали до тендера

Ця новина викликала жваве обговорення у соцмережах, ось лише деякі з майже кількох сотень коментарів на сторінці сайту в Facebook.

komentP4

Як повідомляв Житомир.info, 30 травня 2022 року Житомирський міський голова Сергій Сухомлин розповів, що на Смолянському військовому кладовищі у Житомирі варто встановити пам’ятники за єдиним стандартом. Цього ж дня мер обговорив це питання з рідними загиблих захисників. На позачерговій сесії Житомирської міської ради 31 травня депутати ухвалили рішення про виділення з бюджету 5 млн грн на фінансування виготовлення пам’ятників – по 50 тис. грн на кожен. На засіданні міськвиконкому 7 вересня 2022 року затвердили ескіз пам’ятника.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пам’ятник військове кладовище Сухомлин тендер 
Матеріали по темі