Події

Підрядник зі спільником привласнили половину коштів, виділених на реконструкцію каналізації в селищі Житомирської області

25 January 2023, 10:22

Прокурори Звягельської окружної прокуратури надіслали до суду обвинувальний акт стосовно директора приватного товариства та підприємця за фактом незаконного заволодіння бюджетними коштами шляхом зловживання службовим становищем, вчиненим за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах та видачі завідомо неправдивих документів (ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України).

Про це 24 січня повідомляє пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«Слідство встановило, що директор підприємства, яке упродовж грудня 2018 - липня 2019 років займалося реконструкцією каналізаційного колектора у смт Ємільчине, відобразив в офіційних документах неправдиві відомості про обсяги виконаних робіт, включивши навіть ті, які насправді не виконав. Його спільник – інженер з технічного нагляду, за попередньою змовою з підрядником, підписав недостовірні документи та засвідчив їх печаткою. Унаслідок цього, як встановила проведена експертиза, з бюджету на рахунок підрядника зайво перераховано майже 600 тис. грн, якими він розпорядився на власний розсуд», - йдеться у повідомленні.

Наразі до суду заявлено позов про стягнення з обвинувачених заподіяної шкоди у повному обсязі.

«Задля забезпечення відшкодування заподіяних збитків у кримінальному провадженні прокурор звернувся до суду з клопотанням про накладення арешту на майно підозрюваних – дві земельні ділянки площею 2 га, два автомобілі та три будівлі, які належать їм на праві власності. Злочин викрито Звягельською окружною прокуратурою спільно з Управлінням СБУ в області та відділом поліції №1 Новоград-Волинського райвідділу поліції, яке проводило досудове розслідування», - інформує прокуратура.

В пресслужбі поліції Житомирської області зазначають, що у 2018 році між департаментом Житомирської облдержадміністрації та директором підприємства було укладено договір про реконструкцію каналізаційного колектора в Ємільчинській громаді. Загальна ціна була визначена більш як 1,2 млн гривень з коштів місцевих бюджетів.

«Однак підрядник, 45-річний житомирянин, прорахувавши пряму вигоду для себе, заручився підтримкою пособника – інженера з технагляду, жителя Коростенщини. За домовленістю між службовцями до офіційних документів про виконані роботи та довідки про їх вартість підрядник вніс уявні відомості, а інженер «закрив очі» на відсутність фактичного результату і підтримав фікцію підписами та печатками. Тож уже за місяць за поданими актами замовник переказав кошти за неправдивими відомостями в сумі близько 600 тисяч гривень, які спільники розклали по власним кишеням. Правоохоронці провели низку слідчих дій, у результаті чого зібрали докази протиправної діяльності обох фігурантів. Їм було оголошено підозри», - йдеться у повідомленні.

Нині обвинувальний акт скеровано до суду. Директору підприємства інкримінується заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, вчиненому за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 ККУ) та видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 366 ККУ). Водночас інженер з технагляду обвинувачується у пособництві у вказаних протиправних діяннях. За чинним законодавством обом «ділкам» може загрожувати до 12 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

За інформацією системи «Прозорро», договір, про який йде мова, був укладений 30 листопада 2018 року між директором департаментом регіонального розвитку Житомирської ОДА Кульчицьким Євгеном Володимировичем та директором підприємства «КРАСНО» заснованого Житомирською обласною радою українського фонду «Реабілітації інвалідів» Никончуком Дмитром Федоровичем.

Сума договору на реконструкцію каналізаційного колектора Ф500 мм по вул. 1 Травня в смт Ємільчине Житомирської області становила 1 млн 263 тис. 488,87 грн.

Звіт про виконання договору був сформований 3 січня 2020 року: за виконані з 30 листопада 2018 року по 31 грудня 2019 року роботи підряднику заплатили 1 млн 263 тис. 405,50 грн.

Зауважимо, що торги на закупівлю робіт з реконструкції каналізації в Ємільчиному за 1 млн 263 тис. 488 грн оголошували декілька разів. Перше оголошення було 24 вересня 2018 року, але торги не відбулися через відсутність пропозицій. Вдруге закупівлю намагалися провести у жовтні цього ж року, але знову пропозицій не було, і зрештою департамент ОДА уклав договір без тендеру.

Підприємство «Красно» засноване Житомирською обласною радою українського фонду «Реабілітації інвалідів» зареєстроване в Житомирі в грудні 2007 року, статутний капітал – 100 грн, основний вид діяльності – оптова торгівля іншими товарами господарського призначення.

За даними аналітичного порталу Youcontrol, у підприємства «Красно» за останні десять років є лише сім укладених угод на виконання робіт за бюджетні кошти, перша – це саме «Реконструкція каналізаційного колектора Ф500 мм по вул. 1 Травня в смт Ємільчине», інші шість були укладені в 2019 році, зокрема – дві угоди з КП «Автотранспортне підприємство 0628 Житомирської міської ради» на ліквідацію несанкціонованих сміттєзвалищ на загальну суму майже 400 тис. грн. Також в 2019 році підприємство отримувало кошти від комунального закладу «Міські публічні бібліотеки» Житомирської міської ради за ремонт приміщень бібліотек, сумарно – майже 450 тис. грн.

А дві найдорожчі угоди були укладені з Південно-Східним територіальним квартирно-експлуатаційним управлінням восени 2019 року: будівництво гуртожитку у військовому містечку Вінницької області за 30 млн 644 тис. 449 грн та будівництво казарми у Миколаєві за 14 млн 971 тис. 500 грн.

Як повідомляв Житомир.info, директор департаменту регіонального розвитку Житомирської ОДА Євген Кульчицький був призначений на цю посаду 4 вересня 2018 року і звільнений 20 вересня 2019 року за угодою сторін. Весною 2021 року до Корольовського районного суду надійшов обвинувальний акт стосовно вчинення кримінальних правопорушень під час будівництва амбулаторії в селі Борщів Радомишльського району, обвинувачуваних троє: директор ПП «Прогрес-Буд», інженер з технічного нагляду та ексдиректор департаменту регіонального розвитку Житомирської ОДА Євген Кульчицький.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: заволодіння коштами зловживання прокуратура поліція каналізація реконструкція Ємільчине ОДА Кульчицький 
Матеріали по темі