Події

Житомирянка хотіла придбати одяг, заповнила форму за посиланням від «продавця» і втратила понад 14 тис. грн

25 January 2023, 12:55

За минулу добу у Житомирському районному управлінні поліції зареєстровано два випадки шахрайства під час купівлі чи продажу товарів на торгівельних платформах.

Про це 25 січня повідомляє Житомирське районне управління поліції.

«Так 37-річна житомирянка намагалася придбати одяг. Під час спілкування продавець запропонувала скористатися послугою «захищеної оплати», яку пропонував сайт. Покупець одразу ж погодилася і перейшла за посиланням, яке завбачлива продавчиня для економії часу переслала їй у одному з месенджерів. Там жінка заповнила форму, де вказала усі дані банківської картки, та лише потім зрозуміла, що з її фінансового рахунку було знято понад 14 тисяч гривень», - йдеться в повідомленні.

А 60-річна пенсіонерка «подарувала» псевдопокупцю своїх меблів близько 19 тисяч гривень. Жінка повірила чоловіку, який начебто зацікавився оголошенням, викладеним у інтернет-мережі. Однак, під час перерахунку коштів на картку продавчині, начебто виникли проблеми, для вирішення яких необхідно було піти до термінала та виконати кілька операцій. Жінка слухняно виконала усі інструкції покупця, з яким постійно підтримувала зв'язок, а за деякий час зрозуміла, що не лише не отримала обіцяної передплати, а й втратила усі свої заощадження.

Нині у обох випадках поліцейські розпочали кримінальні провадження, у рамках яких і встановлюють причетних до правопорушень. Правова кваліфікація вказаних діянь - ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України.

Водночас правоохоронці вкотре закликають громадян дбати про збереження власних коштів, здійснюючі будь-які фінансові операції в інтернет-мережі. Для цього варто дотримуватися низки простих правил:

- не контактуйте з неперевіреними продавцями в інтернет-магазинах та торгівельних сторінках (звертайте увагу на спеціалізовані рейтинги та відгуки користувачів);

- для захисту своїх коштів користуйтеся послугою доставки з післяплатою, чи послугою «захищеної оплати»;

- не переходьте за посиланнями для проведення оплати товару, надісланими в особистих повідомленнях.

- Будьте обачними і під час продажу товарів у мережі. Запам’ятайте, що єдина інформація, яку ви можете надати покупцю – це номер банківської картки. А усі проблеми з рахунками можна усунути лише у відповідних фінансових установах.

Розкажіть про заходи перестороги своїм батькам, рідним, сусідам та знайомим. Це допоможе вберегти їх від неприємностей та завадить ошуканцям продовжити свою злочинну діяльність.


Нагадаємо, 19 січня пресслужба ГУНП повідомляла про 31-річну житомирянку, яка виманила кошти у військового за плитоноску і зникла.

Як повідомляв Житомир.info, 13 січня 2023 року відділ комунікації поліції інформував, що житомирянка повірила шахраям, які пропонували «покращити» мобільний зв’язок, ввела код і втратила майже 50 тис. грн

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шахрайство шахрай ошуканство інтернет інтернет-купівля купівля продаж 
Матеріали по темі