Економіка

В Україні після закінчення опалювального сезону хочуть повернутися до питання підвищення тарифів на комунальні послуги

30 January 2023, 17:06

Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Костянтин Ущаповський в прямому ефірі всеукраїнського телемарафону «Єдині новини» відповів на питання журналістів щодо підвищення тарифів на електричну енергію та на комунальні послуги.

Уривок з прямого ефіру за участю Ущаповського 30 січня оприлюднили на Facebook-сторінці НКРЕКП.

«Ми з вами бачимо, що на сьогоднішній день вартість всіх товарів і послуг в Україні зросла, окрім цін на електричну енергію, цін на воду – водовідведення і водопостачання. Це має об’єктивні фактори – країна перебуває в стані війни, є відповідні рівні інфляції. Але ту обіцянку, яку надав президент України, яка була підтримана Кабінетом міністрів – до кінця опалювального сезону тарифи змінюватися не будуть. Далі під егідою Кабінету міністрів зараз працює робоча група, яка наробляє відповідні пропозиції для того, щоб стабілізувати ринок. Ми з вами повинні врахувати, що в енергетиці працює дуже велика кількість людей, вони теж живуть в цій країні і теж потребують відповідної компенсації за свій труд. Щоб оперативні бригади могли виїжджати на місце і робити ті ремонти, щоб закуповувався необхідний аварійний запас – всі ці затрати теж зросли. Зараз Уряд разом з нами, разом з Міністерством енергетики шукає оптимальний шлях для того, щоб розробити програму, відповідно до якої після закінчення опалювального сезону можна буде повернутися до цього питання», - сказав Костянтин Ущаповський.

Нагадаємо, 27 грудня 2022 року відбулося засідання Національної комісії, на якому прийняли постанови про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення. Зауважимо, що постанови з новини затвердженими тарифами не оприлюднена, але 30 грудня директор КП «Житомирводоканал» розповідав, що нові затверджені тарифи, які мали почати діяти з 1 січня 2023 року, трохи менші від тих, що були в проєкті постанови. З 1 січня тариф на воду в Житомирі мав зрости на 28,8% і становив би: 48,35 грн за 1 куб.м.

Вдень 30 грудня стало відомо, що НКРЕКП скасувала своє рішення, і з січня тариф на воду для житомирян не зміниться. В Нацкомісії пояснили, що проєкти рішень про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення відправили на доопрацювання.

Як повідомляв Житомир.info, 29 липня 2022 року Верховна рада проголосувала за мораторій на підвищення цін на газ і тепло під час воєнного стану та пів року після нього, водопостачання та електроенергії цей мораторій не стосується.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: тариф НКРЕКП Ущаповський електроенергія водопостачання  
Матеріали по темі