Події

Керівникам Житомирської митниці, яких викрили на корупційній схемі розмитнення «швидких», повідомили про підозру

31 January 2023, 12:51

Заступнику начальника житомирського митного посту та керівнику відділу митного оформлення, які допомагали імпортувати іноземні «швидкі» без сплати податків, повідомили про підозру, а понад 20 автомобілів швидкої допомоги із повним медичним обладнанням, на які було накладено арешт, передано на потреби ЗСУ.

Про це 31 січня повідомляє пресцентр СБУ в Житомирській області

«Служба безпеки спільно з ДБР викрила корупційну схему на Житомирській митниці. Механізм полягав у незаконному ввезенні в Україну автомобілів. Протиправна діяльність ділків завдала державному бюджету збитки у понад 20 млн грн. За наявними даними, злочинний механізм налагодили керівники одного із митних постів області. Задокументовано, що вони допомагали імпортувати іноземні «швидкі» без сплати встановлених митних платежів», - йдеться в повідомленні.

Як свідчать матеріали провадження, восени 2020 року представники столичної компанії-імпортера переправили до України 26 автомобілів меддопомоги і оформили їх зберігання в режимі «митний склад». Ця норма передбачає перебування транспортного засобу на території митних логістичних центрів без сплати податків і зборів упродовж 1 року. Після закінчення цього терміну авто мають розмитнити з перерахуванням відповідних платежів до держбюджету або повернути до країни-експортера.

«Втім, митники «домовилися» із комерсантами зробити фіктивний реекспорт «швидких» для штучного продовження терміну їх безоплатного перебування в Україні.

Встановлено, що посадовці проводили за документами так званий «повторний заїзд» через кордон, але насправді іноземні транспортні засоби залишались на митному складі на Житомирщині. За цей час комерсанти підшукували покупців на імпортований товар та реалізовували його після розмитнення за «мінімальною» ставкою. Для цього вносили до митних декларацій штучно занижену вартість зарубіжних авто, а митники «не помічали» цю невідповідність з реальною сумою», - розповідають у СБУ.

На підставі зібраних доказів заступнику начальника митного посту та керівнику відділу митного оформлення повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).

Суд обрав фігурантам запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту.

За ініціативи Служби безпеки та Державного бюро розслідувань понад 20 автомобілів швидкої допомоги із повним медичним обладнанням, на які було накладено арешт, передано на потреби ЗСУ.

Заходи з викриття оборудки проводили співробітники СБУ Житомирської області спільно з Головним слідчим управлінням Державного бюро розслідувань за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Як повідомляв Житомир.info, в лютому 2022 року СБУ інформувала про викриття масштабної корупційної схеми розмитнення «швидких» на митному посту Житомирської митниці, за попередніми оцінками, державному бюджету було завдано збитків на понад 10 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: СБУ митниця корупція розмитнення швидка допомога ДБР підозра ЗСУ 
Матеріали по темі