Політика

В лютому Верховна рада планує повернутися до розгляду законопроєкту про легалізацію медичного канабісу

31 January 2023, 16:00

В Україні зростає кількість хворих, які потребують для ефективного лікування препаратів медичного канабісу, законопроєкт, що врегульовує це питання, вже готовий до розгляду в першому читанні. Наразі проблемою є те, що у ставленні до питання обігу медичного канабісу наші громадяни досі не відійшли від стереотипів минулого.

Про це розповів народний депутат України, голова парламентського Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький – повідомила 30 січня пресслужба Верховної ради.

«Сьогодні у приватному спілкуванні з депутатами відчувається, що спротиву цьому документу немає. Він повністю підтриманий нашим Комітетом, представниками різних фракцій. За нашими підрахунками, законопроєкт має шанс пройти голосування. Тож уже в лютому ми плануємо вносити його в сесійний зал для розгляду в першому читанні. Однак більшою проблемою є те, що загалом люди навіть не розуміють суті законопроєкту про медичний канабіс, не хочуть думати про хворих, яким вкрай необхідні такі препарати для ефективного лікування», - зазначив парламентарій.

Він повідомив, що в Україні зараз багато пацієнтів, яким потрібні такі ліки. При цьому через війну кількість таких людей зростає.

«Сьогодні у нас 2,2 млн онкохворих та хворих на епілепсію. За прогнозами ВООЗ та МОЗ, ще приблизно 5-7 мільйонів наших громадян потребуватимуть таких препаратів. Це і поранені військові, і люди, що були під окупацією та в яких буде посттравматичний синдром. Важливо, що найкращі у світі результати сьогодні в лікуванні ПТРС демонструють якраз препарати з медичним канабісом. Тож ухвалення відповідного законопроєкту – це вже й питання національної безпеки, що стосується здоров’я громадян», - сказав Михайло Радуцький. .

За його словами, пропонований законопроєкт врегульовує багато питань стосовно обігу та контролю за препаратами з медичним канабісом, що унеможливить зловживання в цій сфері.

«Розмови про те, що коноплі – це погано і це наркоманія, є пережитками минулого. Медичний канабіс має у своєму складі діючу речовину тетрагідроканабінол, наявність якого ми дозволяємо не більше 0,3%. Це норма ЄС. Також важливо, що всі відповідні препарати будуть виписуватися тільки за електронним рецептом. Ще одна підстава для легалізації цих препаратів – це чорний ринок, на якому сьогодні за шалені гроші можна купити нелегально ввезені в Україну ліки з медичним канабісом», - наголосив Михайло Радуцький.

Він додав, що законопроєкт врегульовує і питання імпорту медичного канабісу. Відповідно, громадяни зможуть завозити його з-за кордону. Крім того, посилюється контроль за виробництвом саме сировини. Коноплі можна буде вирощувати тільки на закритому ґрунті, тобто у теплицях. Кожен кущ матиме маркування, а процес вирощування буде контролювати МВС, яке вже повністю підтримало документ.

«З одного боку, ми посилюємо облік, з іншого – дозволяємо ширше застосовувати препарат, оскільки медичний канабіс буде переміщено з переліку наркотичних препаратів до списку сильнодіючих речовин. Все ж у нас є надія, що ми відійдемо від пережитків минулого у ставленні до цього питання, адже зараз надзвичайно сильно змінюється свідомість українців», - підсумував народний депутат.

Нагадаємо, 13 липня 2021 року Верховна рада не підтримала в першому читанні законопроєкт №5596 про легалізацію медичного канабісу в лікувальних та дослідницьких цілях: «за» проголосували 184 депутати з 226 необхідних, документ повернули авторам на доопрацювання. Лікар-анестезіолог Житомирського обласного онкологічного диспансеру Ігор Радчук назвав таке голосування «горем», бо лише на обліку в обласному онкодиспансері перебуває 30 тисяч онкохворих, з них 10 тисяч з 3-4 стадією, і кожного дня в онкодиспансері у кабінет протибольової терапії звертається до 10 пацієнтів з сильними болями.

Як повідомляв Житомир.info, в серпні 2022 року на території Андрушівської громади Житомирської області виявляли плантацію конопель на мільйон доларів серед соняшникового поля та посіви коноплі на понад 2 мільйони доларів приховані на полі з кукурудзою.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: канабіс Верховна рада конопля Радуцький законопроєкт 
Матеріали по темі