Події

Суд виніс вирок жителям Луганщини, які на околиці міста Житомирської області облаштували ферму з вирощування коноплі

3 February 2023, 14:21

У Житомирі засудили групу осіб, що облаштувала на околиці Радомишля масштабну ферму з вирощування та виготовлення наркотичних засобів. Організатору нелегального «бізнесу» призначили 5 років ув’язнення, інші члени групи отримали умовні строки.

Вирок щодо кримінальних правопорушень Корольовський районний суд м. Житомира виніс 30 січня 2023 року. В Єдиному державному реєстрі судових рішень вирок оприлюднили 1 лютого.

Обвинувачені – десятеро уродженців Луганської області. Один з них – раніше судимий.

Скриношот з вироку Корольовського районного суду м. Житомира

«Так, у невстановлені у ході досудового розслідування час та день, але не пізніше середини серпня 2021 року (більш точний день у ході досудового розслідування встановити не вдалося), у ОСОБА_8, виник умисел на організацію та подальше утримання місця для незаконного виготовлення наркотичних засобів, на незаконний посів та вирощування рослин коноплі у кількості 50 рослин і більше з метою збуту, виготовлення та зберігання особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено, - канабіс, в особливо великих розмірах, з метою подальшого збуту. Одночасно з цим, ОСОБА_8 , усвідомлюючи неспроможність одноосібно реалізувати свій злочинний намір, не пізніше середини серпня 2021 року, вирішив досягнути поставленої мети за рахунок створення і подальшого керування стійким злочинним об`єднанням - організованою злочинною групою», – йдеться у матеріалах суду.

З вироку також відомо, як організатор дбайливо доглядав рослини: сіяв, поливав, вносив добрива.

«… організатор та одночасно виконавець організованої ним злочинної групи, створив і керував злочинним угрупуванням, підшукавши і об`єднавши інших учасників групи, розробив і довів до їх відома план протиправної діяльності, розподіливши функції кожного з учасників групи, керував діями співучасників під час підготовки та вчинення злочинів, особисто підшукав місце для незаконного виготовлення наркотичних засобів, організував та забезпечував реалізацію повного циклу вирощування рослин коноплі з використанням раніше підшуканого ним обладнання, безпосередньо закуповував насіння рослин коноплі та особисто проводив облаштування приміщення спеціальним обладнанням для вирощування рослин коноплі для подальшого виготовлення з них особливо небезпечного наркотичного засобу – канабісу, організував і безпосередньо приймав участь у посіві та вирощуванні рослин коноплі, займався культивацією рослин конопель, а саме: здійснював полив, внесення добрив; займався збором рослин конопель, їх висушуванням, переробкою з метою подальшого збуту невстановленим слідством особам».

Інші учасники групи теж «плакали» насадження: «… що полягало у погодинному поливі та освітленні рослин, внесенні добрив, та інше. Після дозрівання рослин, особисто приймав участь у відділенні від стебл листя коноплі та суцвіття, подальшому їх висушувані».

У матеріалах суду зазначається, що «мобільність організованої злочинної групи, при підготовці та безпосередньому вчиненні злочинів, також забезпечувалась використанням організатором та за потреби іншими виконавцями транспортного засобу, зокрема автомобіля марки: «ВАЗ 2108»…, який використовувався для переміщення учасників групи, перевезення речей та предметів необхідних для функціонування злочинної групи».

Приміщення для бізнесу «агрономи» орендували.

«У процесі пошуку відповідного приміщення ОСОБА_8, з невстановленого джерела, отримав відомості про здачу в оренду території та приміщень майнового комплексу (…). Оглянувши вказану територію та приміщення, переконавшись у наявності на вказаній території електро та водопостачання, високої огорожі, та враховуючи віддаленість зазначеної території від місць скупчення людей, ОСОБА_8 прийняв рішення про вибір вказаного об`єкту, як місця подальшого вчинення злочинних дій. З цією метою, 12.10.2021, ОСОБА_8, перебуваючи в місті Києві, уклав договір оренди майнового комплексу з власником майна ОСОБА_18, строком на 10 місяців з визначенням суми оренди 50 000 грн на місяць, починаючи з листопада 2021 року», – зазначено у матеріалах суду.

Аби запустити справу, «бізнесмени» провели частковий ремонт приміщень «Радомишльського міжгосподарського комбінату по виробництву кормів на промисловій основі», також встановили освітлення та обігрівальне обладнання, облаштували автоматичну крапельну систему зрошення, вмонтували вентилятор задля «належної циркуляції повітря для живлення рослин, а також провітрювання приміщень від вуглекислого газу», придбали дизельні теплові гармати «з метою забезпечення належного обігріву вищеописаних приміщень та швидкого висушування рослин роду коноплі» тощо.

Під час обшуків правоохоронці виявили небезпечний наркотичний засіб, обіг якого заборонений, – канабіс.

З матеріалів суду відомо, що «допитані під час судового розгляду обвинувачені ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17 свою винуватість у вчиненні інкримінованих їм кримінальних правопорушень визнали повністю, не оспорюючи обставини, вказані в обвинувальному акті, щиро розкаялися. Про вчинене шкодують».

Врешті, суд ухвалив призначити організатору покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з конфіскацією усього належного йому майна. Решта учасників групи отримала умовні строки.

Скриношот з вироку Корольовського районного суду м. Житомира

Як повідомляв Житомир.info, 14 березня 2022 року пресслужба ГУНП у Житомирській області інформувала про викриття на околиці Радомишля цеху з вирощування нарковмісних рослин. Була вилучена сировина на суму, за цінами «чорного ринку», до 1,5 мільйона гривень. Поліцейські встановили причетність до незаконної діяльності групи осіб. Усі вони жителі Луганщини, віком від 25 до 44 років.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: наркотики наркотик поліція Радомишль цех канабіс суд вирок  
Матеріали по темі