Фоторепортаж

Білизна, гроші, іграшки – що житомиряни змивають в унітаз. Репортаж про очищення міських каналізаційних мереж

8 February 2023, 14:13

Унітаз – це не смітник. Хоча часто нам хочеться викинути туди залишки волосся або ж злити жир зі сковорідки у каналізацію або ж “по-тихому” відправити у водну подорож фантик від цукерки, це все створює засмічення, блокуючи комфортне життя містян, та шкодить екології.

Що ж можна спускати у каналізацію, а що є найчастішою причиною засмічень, хто та як чистить каналізації та що ми можемо змінити, дізнавалася наша фотокореспондентка.

Увага, якщо ви дуже чутливі, фото у каруселі краще не гортайте!

У відділі експлуатації та обслуговування каналізаційних мереж КП “Житомирводоканал” працює 19 людей. Ці люди виконують роботи з усунення каналізаційних засмічень, промивки мереж, ліквідовують наслідки поривів та облаштовують каналізаційні колодязі.

Дві бригади працює над очищенням каналізації механічним способом, одна бригада ремонтує колодязі та ліквідовує пориви на каналізаційних мережах та одна бригада працює на каналопромивній машині. На жаль, у великі морози експлуатація машини неможлива і доводиться обмежуватися лише механічною чисткою.

Те сміття, яке “проскочило” у труби в місті і не забило колодязі, потрапляє спочатку на головну каналізаційну насосну станцію. Тут спеціальне обладнання відфільтровує габаритне сміття та спресовує його у брекети. Переважно у цих брекетах різноманітні залишки тканини та ганчірки. За роботою обладнання стежать слюсарі.

Далі каналізаційні води потрапляють на очисні споруди каналізації, де на спеціальних решітках зі стічних вод збирається дрібне сміття, а оператори вручну очищують решітки. Зібране сміття вивозять на сміттєзвалище.

Бригади у місті щодня ліквідовують засмічення. Зазвичай роботу бригади на місці супроводжує і специфічний запах.

У першому ж колодязі причиною засмічення стали трусики. Працівники кажуть, що. на жаль, одяг та ганчірки – часта причина засмічень, та жартують, що хтось “замітав” сліди й тому спустив жіночу білизну у каналізацію.

Окрім білизни, часті “гості” каналізаційних труб усілякі шматочки тканини, мочалки, рушники і навіть штори. Як вони туди потрапляють, для фахівців з водоканалу загадка, проте у кожного з працівників бригади вже зібралася своя колекція фото і відео на телефоні.


Так, з жартами вони переходять за іншою адресою. Тут чекає досить неприємний “сюрприз” – залишки волосся, серветок та засобів жіночої гігієни утворили щільник корок, який і забив каналізацію. Працівники кажуть, що засоби гігієни викидати в унітаз не можна категорично, а серветки, навіть якщо на них і написано, що вони розкладаються, викидати у каналізацію теж не можна, бо часто це розкладання триває роками, а поки не розклалися, серветки застрягають у трубах та забивають їх.

Інша бригада на іншому кінці міста показує щойно витягнуті з каналізації дивні брикетики. Ці брикетики паралізували роботу каналізації цілого будинку. Працівники пропонують вгадати, що ж то таке. Спробуйте вгадати й ви.

Після варіантів “цементний розчин” та “будівельні матеріали” працівники бригади розповідають, що це звичайнісінький жир, який люди часто зі сковорідок виливають в унітаз. Потрапляючи у каналізацію, він змішується з залишками прального порошку і застигає у трубах, блокуючи їх.

В іншому будинку жителі приготували “узвар” у каналізаційному колодязі, спустивши в унітаз добрячу порцію яблук, мандаринів, апельсинів та лимонів.

Залишки фруктів і овочів, картопляні лушпайки, горіхи і навіть солоні огірки, які встигли проскочити каналізаційними трубами, потрапляють на станцію очистки. Тут вони затримуються на спеціальних решітках, які очищує вручну працівниця Галина. Жінка відмовляється показувати обличчя на камеру, проте охоче розповідає, що за тридцять років своєї роботи яких тільки знахідок у неї не було. На решітки зносить не лише харчове сміття, але й побутове – засоби жіночої та дитячої гігієни, упаковки від косметики, дрібні дитячі іграшки, поліетиленові пляшки, серветки і маски.

Найдивнішою знахідкою був принесений каналізаційними водами вібратор, а найціннішою – золота прикраса, яку знайшли кілька десятків років тому.

Взагалі цінні речі та прикраси у засміченнях іноді трапляються, проте працівники жартують, що останні років 10-15 у Житомирі, на жаль, перестали змивати золото в каналізацію, а якщо серйозно, то прикраси, які випадково потрапляють в каналізаційні труби, шансів знайти досить мало – вони дрібні і рідко чіпляються за сміття.

Як же визначити, що можна змивати у каналізацію, а що ні?

Люди, що працюють над очисткою каналізаційних мереж, кажуть, що все дуже просто. У каналізацію можна змивати тільки відходи власної життєдіяльності. Навіть туалетний папір бажано викидати у смітник, але це не так критично.

Все ж інше змивати у каналізацію категорично не можна. Навіть якщо вам здається, що це щось маленьке і воно проскочить. Навіть якщо це волосся з гребінця, чек з магазину, або засоби жіночої чи дитячої гігієни. Ні померлих хом'яків, ні залишки вечері, компоту чи жиру зі сковорідки в унітаз потрапляти не повинно. Для цього є смітник. Тож поважайте в першу чергу себе та користуйтеся каналізацією за призначенням.

Фотокореспондентка Житомир.info Анна Максимова

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: каналізація водоканал сміття унітаз  
Матеріали по темі