Фоторепортаж

Юна житомирська винахідниця працює над чашкою, яка заряджатиме мобільний від перепаду температур. Фотоісторія

9 February 2023, 16:01

Зарядити мобільний від чашки гарячого чаю та перетворити закинуті соляні шахти на екологічне та безкоштовне джерело енергії для опалення будинків - такі ідеї пропонує втілити юна винахідниця з Житомира. Дівчина вважає, що саме наука дозволить зробити наше життя в ці складні часи більш комфортним та зручним, тож працює над науковими проєктами, пов'язаними з пошуком енергозберігаючих рішень.

Щорічно 11 лютого у світі відзначають День жінок та дівчат у науці. Щоб привернути увагу до рівного доступу до можливості займатися наукою серед дівчат, напередодні цього дня ми поспілкувалися з 14-річною житомирською винахідницею Анастасією Лукашенко та її науковим керівником Анатолієм Шубіним.

Анастасія Лукашенко навчається у 9 класі житомирського ліцею №1 та займається у гуртку «Основи науково-дослідницької діяльності» міського центру науково-технічної творчості, який працює на базі ліцею №30. Дівчина займається у гуртку лише два роки, проте за цей час вже встигла побувати на Всеукраїнських та міжнародних конкурсах зі своїми енергоефективними проєктами.

Зараз дівчина працює над удосконаленням своєї ідеї чашки, яка дозволить заряджати мобільний телефон за допомогою гарячого чаю.

“Ідея до мене прийшла, коли я побачила відео про елемент Пельтьє, який є термоелектричним перетворювачем. І я подумала, чому б не використати енергію, яку можна отримати під час пиття гарячого напою на заряджання мобільного телефону. Зараз мій винахід - це бюджетна експериментальна модель. Я використала найдешевші матеріали - металевий кухоль, меншу за розміром металеву банку, найдешевший елемент Пельтьє, плату зі світлодіодом, підвищуючий напругу перетворювач та монтажну піну як ущільнювач”, - розповідає дівчина.

Вона з науковим керівником демонструє роботу приладу. У теплому приміщенні мультиметр показує невелику напругу, проте варто поставити кухоль на холодну поверхню, як мобільний телефон починає заряджатися.


На дні чашки знаходиться елемент Пельтьє, а дроти виведені через отвір назовні. В кухоль вставлена металева бляшанка, яка ізольована ущільнювачем. До дротів під'єднується підвищуючий перетворювач. Кухоль потрібно поставити на холодну поверхню, можна на лід або на сніг, та налити у неї гарячий чай чи воду та використовувати для заряджання телефону енергію, яка вивільняється від різниці температур. Чим більшою буде різниця температур нижньої та середньої стінки конструкції, тим більшою буде напруга.

Анастасія розповідає, що зараз вона працює над удосконаленням власної моделі: шукає екологічний та безпечний матеріал для ущільнювача, інший більш ефективний елемент Пальтьє та рішення монтажу у чашку акумулятора.

“Зараз українці часто залишаються без електрики та не завжди мають можливість підзарядити мобільні телефони. Чашка з гарячим напоєм може стати цілодобовою зарядкою, яка не залежить від електрики. Такі чашки можуть бути корисними і цивільним, і військовим. Потрібно лише закип'ятити воду доступним чином та поставити чашку на сніг, холодну землю чи лід. На жаль, влітку така конструкція не працюватиме без льоду, але кращий елемент Пальтьє потребуватиме меншої різниці температур”, - розповідає Анастасія.

Та це не єдиний енергоефективний проєкт дівчини. Минулого року вона своєю роботою «Перспективи використання соляних озер для отримання енергії» вона довела, що навіть закинуті соледобувні шахти у Соледарі можна використовувати для видобування енергії для обігріву будинків. Цього року, в умовах війни, дівчина вважає свій проєкт дуже актуальним, адже коли ми відбудовуватимемо український Соледар, дешева енергія для опалення будинків не буде зайвою та дасть друге життя закинутим шахтам.

Анна Максимова, фотокореспондентка Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: винахідниця чашка Анастасія Лукашенко Анатолій Шубін 
Матеріали по темі