Влада

На урядовій нараді керівник Житомирської ОВА доповідав про проєкти відновлення житла та критичної інфраструктури області

10 February 2023, 12:34

Під головуванням прем’єр-міністра Дениса Шмигаля відбулася селекторна нарада з начальниками Житомирської, Київської, Сумської та Чернігівської обласних військових адміністрацій щодо реалізації в регіонах проєктів швидкого відновлення України.

Про це 9 лютого інформує пресслужба Кабміну.

Прем’єр-міністр заслухав інформацію очільників ОВА щодо проєктів відновлення житла та критичної інфраструктури.

«Ми багато зусиль приділяємо роботі з партнерами, аби залучити всі можливі інструменти для відновлення України. Попередньо напрацьований драфт Плану відновлення. Закликаю долучитися регіони, щоб ми отримали якісний план для подальшої роботи над його реалізацією», - зазначив Денис Шмигаль.

Як поінформував віцепрем’єр-міністр Олександр Кубраков, зараз напрацьовується механізм онлайн-виплат для людей, які потребують незначного ремонту житла, пошкодженого внаслідок російської агресії. Наступний блок відновлення – це капітальний ремонт будинків, який потребує залученості ОВА та розробки проєктно-кошторисної документації. І третій блок – компенсація за втрачене житло. Очікується ухвалення відповідного законодавства, після чого комісії на місцях будуть верифіковувати збитки.

Прем’єр-міністр зі свого боку наголосив, що питання відшкодування за житло є дуже актуальним для людей.

«Є величезний запит суспільства. У бюджеті уже є 17 млрд грн конфіскованих російських активів. Ми заклали 35,5 млрд від доходів Нацбанку у відповідний фонд відновлення. І маємо 1,5 млрд доларів від США на пріоритетне відновлення житла та критичної інфраструктури. Треба починати роботу невідкладно», - підкреслив глава Уряду.

Учасники наради також заслухали міністра енергетики Германа Галущенка щодо ситуації з електропостачанням. За його словами, вже розпочата робота з будівництва нової розосередженої теплової генерації, що дозволить до кінця року отримати додаткову потужність.

Очільник Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафа Найєм поінформував, що розгортання й оснащення Пунктів незламності у Житомирській, Київській, Сумській та Чернігівській областях відбувається згідно з планом. Продовжується забезпечення пунктів генераторами та старлінками.

Денис Шмигаль наголосив, що Пункти незламності, де бракує необхідних речей, не можна зараховувати до категорії «відкритих». Він дав доручення начальникам ОВА підготувати перелік щодо потрібної кількості старлінків і генераторів, щоб забезпечити ними кожен Пункт незламності.

Також прем’єр-міністр доручив начальникам ОВА у координації з Агентством відновлення та інфраструктурних проєктів розробити проєктно-кошторисні документації для капітального ремонту пошкодженого житла та критичної інфраструктури.

Представники міністерств та очільники ОВА також доповіли Главі Уряду інформацію щодо функціонування в умовах воєнного стану закладів освіти, охорони здоров’я, соціального забезпечення та стану готовності захисних споруд цивільного захисту в регіонах, поводження з побутовими та іншими відходами, а також з будівельними відходами, що утворились в умовах ведення воєнних дій.

Нагадаємо, на початку грудня минулого року Уряд розподілив субвенцію на реалізацію 83 проєктів у 10 областях у межах «Програми з відновлення України», у Житомирській області мають реалізувати 6 проєктів.

Як повідомляв Житомир.info, з середини жовтня 2022 року департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА почав укладати угоди на поточний ремонт (ремонт покрівель та заміну вікон) житлових будинків та інших будівель, які знаходяться в містах Малин, Овруч, Коростень та в селах Коростенського району і були пошкоджені внаслідок обстрілів: аналіз закупівель в системі «Прозорро» виявив дві «улюблені» фірми департаменту ОДА, з якими укладено найбільше угод – ТОВ «Науково-виробнича фірма "Термоуніверсал"» і ТОВ «Артхаус».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: КМУ нарада Бунечко відновлення відбудова Шмигаль 
Матеріали по темі