Політика

Народні депутати пропонують скасувати три весняні «радянські свята» і запровадити нові

14 February 2023, 13:41

Народні депутати пропонують скасувати свята, які відзначають 8 березня, 1 травня та 9 травня, а замість них започаткувати нові.

Законопроєкт про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення українських свят зареєстрований у Верховній раді 13 лютого 2023 року.

«Досі на державному рівні визначено вихідним днем 8 березня – так званий «Міжнародний жіночий день», встановлений окупаційним московським режимом з метою популяризації власного погляду на роль і місце жінок. Його впроваджено за ініціативи Клари Цеткін у 1921 році, з прив’язанням до початку Лютневої революції в росії 1917 року. На противагу вважаємо більш доцільним відзначати «День української жінки» в дату народження найвідомішої української письменниці та громадської діячки – Лесі Українки, а саме 25 лютого. Натомість в березні необхідно відзначити пам’ять Великого Кобзаря Тараса Шевченка в день його народження, 9 березня. Для уникнення економічних втрат через ще один вихідний слід усунути інші комуністичні рудименти – насамперед 1 травня (так званий «День праці»), який використовувався для пропаганди в Совєцькому Союзі та Третьому Рейху (де теж був офіційним святом), Отже, логіка заборони тоталітарних ідеологій передбачає позбавити цей день особливого статусу. Натомість на офіційному рівні слід визнати «День матері», який вже більше ста років традиційно святкується українцями. До речі, припадає він на другу неділю тижня, що усуває проблеми з втратами для економіки. В травні також слід позбутись минулих рудиментів щодо святкування «Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні» 9 травня, що використовується московським режимом як головне ідеологічне обґрунтування агресії під гаслами «боротьби з нацизмом і фашизмом», Закінчення Другої світової війни на європейському фронті у світі відзначається 8 травня. Однак в інших державах це не святковий, а траурний день пам’яті десятків мільйонів загиблих. Відповідний характер слід повернути і Україні, що дозволяє обійтись без святкувань на кістках і скасувати вихідний день. Залишивши лише «День пам'яті та примирення» 8 травня, без вихідного дня», - йдеться у пояснювальній записці до проєкту закону.

Як житомиряни ставляться до святкування 8-го березня та чи дарують подарунки у цей день дивіться у вуличному опитуванні, зробленому 4 березня 2020 року

Нагадаємо, в 2023 році 8 березня припадає на середу і це мав би бути вихідний день, але відповідно до статті 6 закону «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» під час воєнного стану додаткові вихідні скасовуються.

Як повідомляв Житомир.info, в Житомирі з 1 березня по 10 березня 2023 року організовують тимчасові торговельні майданчики для торгівлі живими квітами.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР свято 8 березня 1 травня 9 травня законопроєкт  
Матеріали по темі