Події

Жителька Житомирської області повірила повідомленню з чат-боту з пропозицією отримати соцвиплати і втратила 54 тис. грн

15 February 2023, 13:08

Дві жительки Бердичівщини повірили шахраям і втратили понад 75 тис. грн.

Про це 15 лютого повідомляє Бердичівський районний відділ поліції Житомирської області.

«Дві жительки Бердичівщини поклали у кишені шахраїв понад 75 тисяч гривень. У першому випадку 40-річна жителька Ружинської громади після розмови із чоловіком, який назвався представником банку, втратила 23 тисячі гривень. Незнайомець у телефонній розмові повідомив про несанкціоноване зняття коштів з банківської картки. Він запропонував перейти за посиланням для блокування рахунку та збереження коштів. Жінка виконала усі вказівки абонента, у тому числі вказала й конфіденційні данні картки. А через деякий час помітила, що її ошукали», - йдеться в повідомленні.

Невдало завершилась спроба отримати фінансову допомогу для 58-річної жительки Гришковецької громади.

«В одному із месенджерів заявниці з’явився чат-бот щодо оформлення громадянам соціальної виплати від держави. Відтак, перейшовши за посиланням, жінка підтвердила вхід у мобільний застосунок свого банку. Через деякий час вона виявила списання 54 тисяч гривень з банківських карток», - розповідають у поліції.

У всіх зазначених випадках правоохоронці проводять розслідування за ст. 190 (Шахрайство) КК України та встановлюють причетних до правопорушень осіб.

Водночас поліцейські нагадують:

  • перевіряйте будь-яку інформацію, що пов’язана з обігом ваших коштів. Ніколи й нікому не повідомляйте номер банківської картки, термін її дії, CVV2-код, паролі, що надходять в SMS-повідомленнях.
  • також будьте обережними із підозрілими посиланнями: перед тим, як натиснути на лінк, запропонований через смс, чат-боти або у месенджерах, перевірте достовірність інформації в офіційних джерелах. Для цього ознайомтеся з публікаціями на урядових сайтах, проконсультуйтеся за телефонними «гарячими лініями» або у банківських установах.

«Будьте уважними, не дайте себе ошукати та не дозволяйте пройдисвітам збагатитися вашим коштом! Розкажіть про заходи перестороги своїм батькам, рідним, сусідам та знайомим», - закликають у поліції.

Нагадаємо, 7 лютого поліція повідомляла про житомирянку, яка повірила «працівнику» служби безпеки банку, виказала усі дані своїх карток і переказала 20 тис. грн шахраям

Як повідомляв Житомир.info, 5 січня 2023 року жителька міста Житомирської області повірила шахраєві, назвала реквізити картки, паспортні дані і втратила понад 60 тисяч гривень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шахрай шахрайство ошуканство інтернет соцвиплата соцвиплати чат-бот 
Матеріали по темі