Суспільство

Колишній настоятель коростишівського собору УПЦ МП виїхав з України і служить в московському монастирі, - ЗМІ

16 February 2023, 10:35

Колишній настоятель Благовіщенського собору УПЦ МП м. Коростишів Житомирської області архімандрит Іаков (Шумов) був помічений на днях на службі у московському Донському монастирі.

Про це 15 лютого повідомив сайт «Лівій берег» з посиланням на телеграм-канал шеф-редакторки LB.ua Соні Кошкіної.

«За даними LB.ua, архімандрит Іаков (Євген Шумов) має російське громадянство, у коростишівському соборі служив з 2000 року. За попередньою інформацією, з України він виїхав 6 грудня 2022 року та повертатися не збирається, Житомирською єпархією виведений поза штат. Що цікаво, ще 4 грудня 2022 року, за повідомленням Житомирської єпархії, митрополит Іаков (Шумов) був нагороджений орденом святого апостола Андрія Первозванного за заслуги перед УПЦ – «будівництво храмів, собору в Коростишеві, активну участь у житті Житомирської єпархії, розвиток церковноприходського життя», - пише видання.

В цьому ж повідомленні на сайті єпархії зазначалося, що владика Никодим представив нового благочинного Коростишівського округу, настоятеля Свято-Ольгинського храму Житомира протоієрея Діонісія Грицаюка, якого в червні 2021 року піймали в центрі Житомира нетверезим за кермом.

Фото з сайту «Лівій берег»

Також Житомирська єпархія повідомляла, що 6 липня 2021 року архімандрит Яків (Шумов) відзначив 10-річчя свого благочинницького служіння у Коростишівському окрузі.

Нагадаємо, 31 січня 2023 року Державна служба України з етнополітики та свободи совісті оприлюднила висновок релігієзнавчої експертизи Статуту про управління Української Православної Церкви на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом: УПЦ продовжує перебувати відносно РПЦ у відносинах підпорядкування, вона не діє як самостійна (автокефальна) Церква і не проголошує власної самостійності (автокефалії), жодних документів чи дій, які б свідчили про трансформацію УПЦ в самостійну відносно РПЦ релігійну організацію, членами експертної групи не виявлено.

Як повідомляв Житомир.info, 11 січня 2023 року СБУ інформувала про викриття ще одного поплічника агресора у Житомирській області: прислужник монастиря УПЦ (МП) закликав окупантів знищувати українців та захопити Київ. Наступного дня в Житомирській єпархії УПЦ заявили, що чоловік не є прислужником Спасо-Покровського жіночого монастиря, а перебував там нетривалий час як біженець.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: УПЦ архімандрит рф Шумов коростишів собор церква МП 
Матеріали по темі