Новини компаній

Яким був 2022 рік для української ІТ-індустрії: релокейт та коригування планів

16 February 2023, 15:19

У 2022 році аналітики очікували, що українська ІТ-індустрія буде стрімко розвиватися. Та після 24 лютого стало зрозуміло, що оптимістичні прогнози не здійсняться. Під удар війни потрапив не просто весь бізнес, а вся країна.

ІТ-галузь змогла вистояти, задіявши антикризові плани. Більшість компаній релокувалися у відносно безпечні західні області України та за межі держави, деякі перейшли на віддалену роботу. ІТ-команди перевезли обладнання та техніку, адаптувалися до нових обставин. Адже потрібно було виконувати свої зобов’язання перед клієнтами, шукати нових замовників.

Релокація й пов’язана з нею перебудова бізнес-процесів пройшла успішно. Компанії працюють, деякі розвиваються, набирають у команду нових спеціалістів. А також, що не менш важливо, платять податки.

Як ІТ-компанії релокували співробітників

З першого дня війни гіганти ІТ-індустрії та молоді, недавно сформовані студії розпочали масштабну евакуацію співробітників разом з їх сім’ями з небезпечних регіонів України. В західні області та за кордон релокувалися понад 80% компаній: приблизно 45% створили або розширили офіси в Україні, майже 36% організували роботу в Польщі, Угорщині, Болгарії, Хорватії, Молдові, перемістили офіси до Португалії, Великобританії, Іспанії, Італії.

SoftServe, яка займається розробкою програмного забезпечення, наприклад, 1,7 тис. співробітників релокувала за кордон, а 2,3 — в межах України. А заснована у 2021 році студія UA1, яка створює віртуальні ігри, у тому числі й для онлайн-казино, здійснила релокейт частини спеціалістів на Мальту. Більшість розробників залишилися в Україні й з початку літа працюють в оновленому київському офісі. Компанія розпочала роботу над новими проєктами й навіть відкрила декілька вакансій — більше на сайті.

Аутсорсингова компанія Ciklum релокувала в Польщу, Болгарію та Туреччину третину співробітників.

У червні розпочався процес повернення ІТ-спеціалістів. За три місяці з-за кордону до Києва повернулося більш ніж 40%. Усього ж планують повернутися понад 82% тих, хто релокувався за межі України.

Як війна та релокація змінили український ІТ-ринок

2022 рік індустрія високих технологій починала з амбітних планів. Так, Data Science UA вела переговори з новими клієнтами. 3DLOOK планувала запустити новий продукт. SupportYourApp готувалася до відкриття четвертого офісу в Києві та двох за кордоном. З початком війни ІТ-компанії опинилися в складному становищі. Багато компаній змушені були на декілька днів призупинити роботу. Основним завданням було збереження обладнання та створення безпечних умов праці. Але буквально за два-три тижні галузь почала відновлювати обсяги замовлень. Спеціалістам пропонували віддалену роботу, з’явилися вакансії в закордонних офісах, почалася співпраця з новими клієнтами.

Команди, які залишилися в Україні, ефективно працюють попри тривалу відсутність електрики, зв’язку та тепла, виконують свої фінансові зобов’язання — виплачують працівникам зарплату, а до бюджету за рік перерахували близько 30 млрд грн.

Війна навчила компанії бути гнучкими та адаптивними, а також мати декілька запасних планів на непередбачувані випадки.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ІТ релокейт 
Матеріали по темі