Політика

Комітет Верховної ради рекомендує ухвалити закон щодо позбавлення державних нагород колаборантів та підсанкційних осіб

20 February 2023, 11:48

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримав законопроєкт, яким передбачено підстави для надання і позбавлення державних нагород (№8374).

Про це 17 лютого повідомила пресслужба Верховної ради.

«Законопроєкт передбачає підстави для надання нагород і позбавлення нагород. Зокрема, позбавити нагород можна буде за наявності рішення суду про визнання нагородженої особи винною у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину та\або застосування до такої особи санкцій, відповідно до Закону України «Про санкції», - зазначила заступниця голови Комітету, співавторка законопроєкту Євгенія Кравчук.

За результатами обговорення Комітет рекомендував Верховній раді ухвалити проєкт закону щодо уточнення порядку відзначення видатних заслуг у сфері культури №8374 за основу зі скороченням термінів підготовки.

«В умовах війни, яку розпочала російська федерація проти України та повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року для сфери культури і для системи нагород постали нові виклики. Так, за попередні роки незалежності України різноманітні державні нагороди отримали значна кількість осіб. Водночас виникали ситуації, коли не усі з нагороджених під час війни виявилися гідними носити ці державні нагороди. Окремі персони проявили себе з гіршого боку: вчинили злочини, спрямовані проти основ національної безпеки України, підтримали публічно російську федерацію після початку війни, виступали на публічних заходах держави-агресора тощо. Цілком закономірним виглядає те, що особи, винні у колаборації, пособництві державі-агресору, виправдовуванні розв’язаної неї війни проти України та інших подібних діяннях, не мають права носити державні нагороди України. Особлива увага української громадськості прикута у цій сфері до діячів культури. У зв’язку із цим виникає необхідність удосконалити обґрунтування для нагородження за видатні заслуги у розвитку культури а також розширити можливості для позбавлення державних нагород тих осіб, які своїми вчинками поставили себе поза Україною», - йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Зміни до статті про позбавлення державних нагород, які пропонується ухвалити

Серед статей Кримінального кодексу України, які передбачають позбавлення нагород:

ст. 111-1 «Колабораційна діяльність»;

ст. 114-2 «Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану»;

ст. 422 «Розголошення відомостей військового характеру, що становлять державну таємницю, або втрата документів чи матеріалів, що містять такі відомості»;

ст. 435-1 «Образа честі і гідності військовослужбовця, погроза військовослужбовцю»;

ст. 436 «Пропаганда війни»;

ст. 436-2 «Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників».

Громадська організація «Центр спільних дій» нагадує, що з початку широкомасштабного вторгнення президент Володимир Зеленський за визначну особисту мужність і героїзм присвоїв звання «Герой України» майже двом сотням військовослужбовцям, водночас Героями України є Олександр Баталін, Борис Дейч, В’ячеслав Богуслаєв та Февзі Якубов, яких підозрюють у сприянні агресії проти України.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР нагорода колаборант зрадник законопроєкт  
Матеріали по темі