Суспільство

Як рік війни вплинув на використання української мови та чи лишилося ще тепле ставлення до росіян. Результати дослідження

21 February 2023, 11:13

Щороку 21 лютого відзначають Міжнародний день рідної мови (International Mother Language Day).

З цієї нагоди пропонуємо вам тематичний фрагмент з комплексного дослідження «Як війна змінила мене та країну. Підсумки року», яке 21 лютого 2023 року оприлюднила Соціологічна група «Рейтинг».

Зазначається, що комплексне порівняльне дослідження має на меті показати як змінилися у різних сферах погляди, оцінки й життя українців за рік повномасштабного вторгнення росії в Україну.

«Головна емоція, яку відчувають респонденти, думаючи про Україну – гордість. Внаслідок повномасштабного вторгнення і героїчного спротиву українського народу цей показник виріс більш ніж вдвічі – з 34 до 75%. Відбулися зміни і в національній самоідентифікації: абсолютна більшість опитаних ідентифікує себе як громадян України (порівняно з 2021 роком показник зріс з 76 до 94%). Половина ідентифікують себе європейцями (подвійний ріст). 22% українців за рік війни перейшли на частіше використання української мови», - йдеться в описі результатів дослідження.

Також із продовженням війни відбувається подальше погіршення ставлення українців до мешканців росії та білорусі. Незалежно від віку чи регіону проживання.


Щодо можливого примирення з росіянами, то у лютому 2023 кількість тих, хто вважає неможливим примирення, становила майже 60%. Якщо на Сході і Півдні таких близько половини, то на Заході і Центрі – майже дві третини. Кожен десятий допускає примирення через 10-15 років, чверть – через 20-30 років. У найближчі кілька років – лише 4%.


Повністю результати дослідження дивіться тут

Нагадаємо, 21 лютого 2022 року в Міжнародний день рідної мови Житомир.info робив опитування про народні приказки та прислів'я, які знають житомиряни.

Як повідомляв Житомир.info, Верховна рада 25 квітня 2019 року ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». В серпні 2022 року мовний омбудсмен пояснював, як правильно подати скаргу на порушників закону про мову.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: мова опитування росія війна українська мова  
Матеріали по темі