Фоторепортаж

У Житомирі розцвітають перші весняні квіти, а екологи попереджають про штрафи. Фоторепортаж

21 February 2023, 14:26

Попри те, що цьогоріч кінець лютого досить прохолодний – температура повітря вдень піднімається лише на кілька градусів вище нуля, – двори біля житомирських будинків почали вкриватися зеленою травою, а на клумбах та у лісах почали проростати перші квіти.

Іриси, барвінок та чистотіл випустили буйне листя, а підсніжники тільки-тільки починають розквітати. Перші весняні квіти так і манять нас нарвати чи купити букет. Однак варто пам’ятати, що більшість з них перебувають під загрозою зникнення і занесені у Червону книгу України.

Державна екологічна інспекція Поліського округу попереджає, що у період з кінця лютого до травня буде посилено державний контроль у галузі збереження рідкісних та червонокнижних рослин. Проводитимуть перевірки місць збору та збуту декоративних рослин, під час перевезення на автошляхах. А порушників очікуватимуть штрафи:

• ст. 88/1 Кодексу України про адміністративні правопорушення зазначено: «За незаконне придбання, збут та розповсюдження об’єктів рослинного світу» передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 грн;

• за ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 1700 грн до 3655 грн з конфіскацією об'єктів рослинного світу (ч.2 ст.88/1 КУпАП).

За один екземпляр незаконно зірваної червонокнижної квітки передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад, черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн, шафрани (крокуси) та підсніжники – від 49 до 62 грн (залежно від виду), сон-трава – від 37 до 62 грн (залежно від виду).

Тож милуватися весняними квітами краще у природному середовищі.

Нагадаємо, у 2022 році перші квіти наприкінці лютого «вкрили» міські двори.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: підсніжник квіти квітка лютий весна еколог екологія  
Матеріали по темі