Новини компаній

Не тільки цитрусові! В яких продуктах та добавках найбільше вітаміну С

22 February 2023, 16:23

Чи не кожен дорослий вже на власному досвіді пересвідчився, що таке відчуття нестачі певних вітамінів. Це може проявлятися відразу ж через втому та втрату енергії, погіршення працездатності, настрою, стану шкіри та загальної фізичної форми.

Однак, задовольнити потребу організму у вітамінах можна шляхом збалансованого харчування, оскільки більшість вітамінів можна отримати з їжі. Головне - знати, з яких саме продуктів їх брати.

Нутриціологиня Анастасія Голобородько ділиться інформацією про те, в яких продуктах міститься найбільше вітаміну С, а також рекомендує, коли саме потрібно приймати вітамінні добавки та які з них є найбільш корисні.

Вітамін С є дуже важливим для здоров'я людини, оскільки забезпечує правильне функціонування імунної системи, допомагає у засвоєнні заліза та зниженні ризику інших захворювань.

Продукти, що містять вітамін С: де шукати?

Шипшина – це доступна та поширена ягода, що містить велику кількість вітаміну С. Вона може бути придбана на ринках, в аптеках, в інтернет-магазинах зі здоровою їжею та інших місцях. Нутриціолог Анастасія Голобородько підкреслила, що шипшина набагато краща за холосас та цукрові сиропи.

Деякі фрукти також містять значну кількість вітаміну С, такі як: гуава, ківі, чорні та червоні ягоди, обліпиха, папайя. Цитрусові не є основним джерелом вітаміну С, оскільки вони містять найменшу концентрацію.

Овочі, такі як броколі, кольрабі, квашена білокачанна та інші капусти, помідор, кейл та інша листова зелень, молодий горошок, солодкий перець та чилі, також містять вітамін С.

Ацерола — це вид вишні, що містить найбільшу кількість вітаміну С в найкращій якості. 100 грамів цієї ягоди містять майже 2000% денної норми. Ацеролу можна придбати у відділах суперфудів.

Листя кропиви, кінза, листя чорної смородини, чебрець. Їх можна споживати як свіжими, так і у вигляді чаю, й чим більше, тим краще, — зазначає нутриціологиня.

Додаткові вітаміни С: кому потрібні та які краще вибрати

Нутриціолог Анастасія Голобородько рекомендує додавати в раціон додаткові вітаміни С, коли є їх дефіцит. Це може статися внаслідок хвороб, які знижують рівень вітаміну С, таких як анемія, гіпертиреоз, хвороби шлунково-кишкового тракту та печінки, та внаслідок шкідливих звичок, наприклад куріння та надмірного споживання алкоголю.

Перед прийомом будь - яких добавок проконсультуйтеся з лікарем, адже самолікування може бути шкідливим для вашого здоровʼя.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вітаміни вітамін 
Матеріали по темі