Політика

Депутат райради Олександр Міщенко ініціював надання разової грошової допомоги мобілізованим до ЗСУ житомирянам

22 February 2023, 18:54

21.02.2023 року до Житомирського міського голови було адресовано депутатське звернення депутата Житомирської районної ради Олександра Міщенка з ініціативою забезпечення грошовою допомогою мобілізованих до ЗСУ житомирян.

«Прошу розробити програму соціального забезпечення, та винести на найближчу сесію Житомирської міської ради проект рішення «Про надання одноразової грошової допомоги мобілізованим особам, які призвані на військову службу до Збройних Сил України, які зареєстровані на території Житомирської міської територіальної громади» та передбачити на реалізацію цієї програми у бюджеті Житомирської міської ради відповідні кошти.»

Таку ініціативу депутат обґрунтовує зверненнями до нього від мобілізованих Житомирян стосовно наявності такої програми у м. Житомирі, оскільки такі програми по наданню грошової допомоги існують у інших громадах України, і військові між собою це обговорюють та знають.

« До мене, як депутата Житомирської районної ради, із виборчим округом у місті Житомирі, надходять звернення від Житомирян, мобілізованих осіб, які призвані на військову службу відповідно до Указів Президента про введення воєнного стану та загальної мобілізації. У своїх зверненнях мобілізовані до лав Збройних Сил України Житомиряни запитують про наявність програми у Житомирській міській територіальній громаді щодо надання одноразової грошової допомоги, оскільки їм відомо про такі програми соціальної підтримки мобілізованих осіб, які вже працюють по іншим громадам України. До прикладу, у 2023 році мобілізовані до ЗСУ Полтавці одноразово отримають по 10 тисяч гривень, а мобілізованим мешканцям Славської громади виплатили у 2022 році по 50 тисяч гривень.» - йдеться у зверненні.



Також Олександр Міщенко зауважує -«… що на кожного військового нараховуються податки з доходу фізичних осіб, які наповнюють місцеві бюджети, а враховуючи законодавчі зміни в порядку нарахування та виплат грошових винагород, у військовослужбовців та їх сімей на сьогодні існує велика потреба у матеріальному забезпеченні. Надання одноразової грошової допомоги мобілізованим особам однозначно покращить матеріальне становище, підвищить рівень їхнього забезпечення, надасть більше доступу до медичних послуг та медикаментів тощо.»

У звернені до міського голови Житомира Олександр Міщенко посилається на наповнення місцевого бюджету від військових частин зареєстрованих на території громади у вигляді податків з доходу фізичних осіб. Тобто, на заробітну платню кожного військового нараховується податок до міського бюджету, а це 18%, якщо говорити про ПДФО. В маштабах міста Житомира, у 2022 році, сума надходжень до міського бюджету від податків військових частин склала близько 1 мільярду гривень.



В свою чергу, на платформі електронної демократіі Е- DEM, Олександр Міщенко створив петицію з цього питання https://petition.e-dem.ua/zhytomyr/Petition/View/105?fbclid=IwAR1fZT_Gd1JHrfQUTld4g0dBkZdyUkwHkEKknXQ12XAo4Torp2IhH7UPnr4, де кожен бажаючий своїм підписом може підтримати ініціативу надання грошової допомоги мобілізованим Житомирянам.

Пресслужба депутата Житомирської районної ради Олександра Міщенка.
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Міщенко депутат ЗСУ 
Матеріали по темі