Місто

На демонтаж будівлі зруйнованого ліцею в Житомирі виділяють 9,5 млн грн, роботи планують розпочати через два місяці

23 February 2023, 12:19

Розбомблений російською ракетою ліцей у середмісті Житомира таки демонтують. Відповідне рішення депутати ухвалили на черговій сесії 23 лютого. Про вартість демонтажних робіт та коли вони, власне, розпочнуться, розповідає начальник управління капітального будівництва Житомирської міської ради В’ячеслав Глазунов.

«Було виділено кошти на розроблення проєктно-технологічного завдання на демонтаж і виділено кошти у сумі 9 млн грн на проведення самих робіт. Найближчим часом ми оголосимо закупівлі на Прозоро, щодо проведення даного заходу і десь через місяці два розпочнуться самі роботи з демонтажу».

Разом із тим, у профільному управлінні розглядають можливість повторного використання демонтованих будівельних матеріалів. Звісно, якщо фахівці нададуть на те свою згоду та експертну оцінку. На зараз, каже В’ячеслав Глазунов, вже мають відповідні рекомендації від екологічної інспекції.

«Візуально ми бачимо, що будівельні матеріали непридатні. Після того, як проєктна організація проведе свої дослідження і нададуть висновки, чи можна використовувати ті матеріали, плити перекриття, фундаментні блоки. Тому що, як ми розуміємо, при ударній хвилі могли піти тріщини. Тому, після експертного заключення будемо знати, чи це можливо. Рекомендації екологічної інспекції щодо повторного використання будівельних матеріалів. Тобто матеріали, які будуть при демонтажі, їх потрібно подробити, можливо будуть матеріали, які можна використати в подальшому нашими комунальними підприємствами. Як пройдуть усі підписання після сесії, почнемо складати технічне завдання для проєктної організації, яка переможе і тоді вже будемо розуміти, як і куди ми рухаємось».

Відтоді, як ліцей зруйнувала ворожа ракета, минув майже рік. За цей час жодних огороджень навколо будівлі чи бодай огороджувальних стрічок, задля забезпечення безпеки перехожих ми не бачили. Втім, це питання, зауважує В’ячеслав Глазунов, не до нього. Натомість запевняє, що при демонтажі ліцею дотримуватимуться усіх будівельних норм.

«Під час виконання демонтажних робіт буде передбачена огорожа. Рух важкого транспорту відбуватиметься згідно з тими нормами, що будуть прописані в проєктно-технологічній документації».

Зауважимо, що в програмі на демонтаж ліцею закладено 9,5 млн грн, на сесії 23 лютого депутати проголосували за виділення з бюджету 3 млн грн, а іншу суму додадуть після проведення тендеру на роботи з демонтажу будівлі.

Нагадаємо, під час засідання міськвиконкому 1 лютого цього року мер Житомира Сергій Сухомлин повідомив, що кошти на демонтаж ліцею №25 виділять з міського бюджету, а демонтаж не робили раніше, бо чекали, що держава дасть цільові кошти на проведення таких робіт.

Зауважимо, що 12 січня у Житомирі підписали меморандум про створення нової освітньої стратегії для ліцею №25.

Як повідомляв Житомир.info, приблизно о 8 ранку 4 березня 2022 року в центрі Житомира російські окупанти обстріляли з повітря школу. Рятувальники евакуювали зі зруйнованої будівлі ліцею № 25 на Малій Бердичівській 5 людей, за попередніми даними внаслідок потрапляння боєприпасу жертв і постраждалих немає. Відео наслідків авіаудару по ліцею – тут. За фактами обстрілу житомирського ліцею № 25 прокуратура розпочала розслідування у кримінальному провадженні за фактами порушення законів і звичаїв війни збройними силами РФ (ст. 438 КК України).

За висновками фахівців, будівля не підлягає відновленню, тому для учнів ліцею №25 до 1 вересня 2022 року знайшли інші приміщення для навчання.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: 25 ліцей ракета війна ліцей Глазунов 
Матеріали по темі