Фоторепортаж

Який вигляд зсередини має літак у житомирському парку та як його планують використовувати волонтери. Фоторепортаж

27 February 2023, 15:18

У Житомирі вдень 27 лютого волонтери обдирають стару облущену фарбу з літака у центральному міському парку.

Про те, що відбувається з літаком, у коментарі Житомир.info розповів директор КП «Парк» Сергій Бондар.

«Там будуть проводитися квести. Ми надали їм цю можливість на місяць на безоплатній основі. За це вони власними силами там прибирають, миють, чистять та фарбують літак. Фронт робіт такий: вони повинні по зачищати сходи на одному і другому вході, пофарбувати зовнішні сторони сходів та перил, по можливості, поприбирати та позафарбовувати написи і прибрати літак зсередини. Через місяць, по завершенню квестів, ми закриємо літак, але якщо тут захочуть організовувати суспільно важливі активності, то ми взамін знову якусь роботу підкинемо, на благо громади, так сказати», – зазначив Сергій Бондар.

Більше десятка людей працює над зачищенням старої фарби та прибиранням. Усі вони, за словами організаторів, працюють на волонтерській основі, на фарбування та прибирання витрачають свої власні сили та кошти, щоб у подальшому мати можливість створити тут активність, яка допоможе зібрати кошти на благодійні потреби.

«Місяць ми спілкувалися з КП “Парк” та міською владою, узгоджували листами, і вони пішли нам назустріч. Ми планували зробити все трішки швидше, але погода змістила наші плани. Постараємося якнайшвидше закінчити усі роботи, щоб розпочати благодійні квести. Квести ми створюватимемо разом з пабліком ПЖ Житомир та ГО “Інститут креативних іновацій”, а зібрані кошти направимо на одну з трьох категорій; медичні потреби, військові потреби або потреби ВПО. Окрім прибирання та фарбування, хочемо облаштувати літак певним реквізитом, щоб наповнити квест цікавинками. Сьогодні ми плануємо закінчити відновлювальні роботи, щоб за кілька днів почати квести», – розповів один з організаторів акції, волонтер Назар Мудрий.

Вже за кілька днів, за словами волонтера, на квест зможе потрапити кожен охочий, попередньо зареєструвавшись та обравши для себе зручний день і час. Благодійні внески за проходження квесту не будуть фіксованими, також організатори обіцяють з розумінням поставитися до тих людей, які не матимуть змогу зробити благодійний внесок, та пропустити їх безоплатно. Під час повітряних тривог квести не проводитимуть та в літак нікого не пускатимуть.

Фото, відзняті у літаку в житомирському парку, в листопаді 2019 року, дивіться тут.

Нагадаємо, в лютому 2016 року після петиції житомирянина Артема Шмереги стосовно вирішення подальшої долі літака у місті провели громадські слухання, на яких люди пропонували створити дитячу кімнату, майстерню або навіть кав’ярню на борту літака в міському парку культури. Тоді було вирішено рекомендувати міській раді оголосити конкурс на кращий проєкт реставрації літака в парку.

26 лютого 2017 року петицію щодо відновлення Ту-104 в парку відпочинку подав інший житомирянин – Сергій Бовкун, який зазначав, що літак, випущений у 1958 році, є унікальним, адже зберігся майже повністю в первісному заводському варіанті, та пропонував міській владі «організувати та здійснити чистку і фарбування корпусу Ту-104 у відповідності з оригіналом». На петицію відповіли: у фінансовому плані КП «Парк» Житомирської міської ради на 2017 рік не передбачено коштів на косметичний ремонт літака.

В березні 2017 року КП «Парк» та Житомирська міська рада оголосили конкурс на кращу пропозицію організації сучасного дозвілля на території міських парків: один з об’єктів, який пропонували бажаючим взяти участь у конкурсі – реконструкція літака. Про результати цього конкурсу інформації не було.

Про літак знову згадали в 2018 році: в лютому ГО «Молодіжна організація «Зерно» стала одним із переможців конкурсу грантів й отримала 153 тисячі гривень з міського бюджету на реалізацію заходу «Благодійний розважально-музичний фестиваль «Крила». 12 травня біля літака відбувся благодійний фестиваль «Крила», де збирали кошти для відновлення літака ТУ-104 в парку: назбирали 11 тисяч 482 гривні 45 копійок. Втім, до організаторів фестивалю виникли питання щодо використання виділених бюджетних коштів і 19 грудня 2018 року голова ГО Максим Козловець звітував на засідання міськвиконкому.

27 лютого 2019 року на виконкомі знову слухали інформацію про проведення благодійного розважально-музичного фестивалю «Крила»: була створена робоча група, яка після кількох засідань звернулася до міської влади щодо перевірки діяльність громадської організації з втілення проєкту за бюджетні кошти.

Як повідомляв Житомир.info, в липні 2013 року правоохоронці прибирали вуличне кафе, яке розмістилося під крилом літака в житомирському парку й працювало там більше 15 років.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: парк літак Ту-104 КП "Парк" Бондар  
Матеріали по темі