Події

Усіляко виправдовували збройну агресію рф: у Житомирській області судитимуть ще 11 прихильників «руського міра»

1 March 2023, 10:40

За матеріалами СБУ ще одинадцять поціновувачів «руського міра» постануть перед судом на Житомирщині.

Про це 1 березня повідомляє пресцентр СБУ в Житомирській області.

«Слідчі Служби безпеки України Житомирщини зібрали достатню доказову базу і завершили досудове розслідування щодо 11 осіб, які висловлювалися на підтримку путінського режиму. Прихильниками «руського міра» виявилися мешканці Житомира, Бердичева, Житомирського і Коростенського районів. Дев’ятеро з них розміщували фейки російської пропаганди та звеличували воєнні злочини армії агресора на своїх сторінках у забороненій в Україні соціальній мережі», - йдеться в повідомленні.

У пресслужбі СБУ розповідають про дії прихильників «руського міра».

Зокрема, житель обласного центру у своєму профілі розміщував дописи-виправдання масових вбивств рашистами мирних мешканців Бучі та називав це дезінформацією, направленою виключно на «дегуманізацію і дискредитацію російських військових».

Мешканець села-супутника Житомира поширював аналогічні пропагандистські матеріали, у яких переконував, що окупаційні війська не відкривають вогонь по мирних українцях та не здійснюють обстріли міст.

Дописи «підтримки», захоплення та співчуття загарбникам-«творцям історії і захисникам мирного Донбасу та України від укронацистів, яких постійно і безпідставно ображають українці», розповсюджували на своїх сторінках двоє житомирян та овручанин.

В унісон їм «били поклони» у соцмережі на честь так званих «героїв-визволителів», бажали удачі і горювали з приводу втрат рашистських військ у війні жінки із Житомира і Овруча.

Погрожувала зіпсутою кармою та сипала прокльонами у соцмережі на адресу українських захисників уродженка росії, яка нині мешкає у Бердичеві. Крім підтримки орків, вона активно просувала пропагандистські наративи рф про законність введення російських військ на територію суверенної України.

Ще одна уродженка рф із Овруча активно репостила пропагандистські відеоматеріали, у яких містилися публічні заклики до ведення агресивної війни та визнання її правомірною.

У межах раніше відкритих кримінальних проваджень слідчі СБУ провели санкціоновані обшуки за місцями проживання вказаних громадян і вилучили мобільні та комп’ютерні термінали із доказами протиправної діяльності.

Ініційовані експертизи підтвердили наявність у публікаціях протиправного контенту.

Фігуранти ще двох кримінальних проваджень привселюдно заперечували повномасштабне вторгнення росії в Україну та виправдовували його.

Зокрема, настоятель одного із храмів на Коростенщині на загал називав фейковими новини про наявність рашистських окупантів у Ірпіні, Бучі та Бородянці, оскільки там… відсутні їхні прапори. На усі аргументи своїх опонентів він закликав не довіряти українським медіа або ж стверджував, що Україна «в усьому сама винна».

Публічно пропонував добровільно відмовитися на користь держави-агресора від вже окупованих територій України і таким чином завершити війну ще один уродженець росії, нині – посадовець однієї з державних установ Житомира.

Слідчі органів безпеки повідомили усім фігурантам про підозру у поширенні інформації, яка містить виправдовування, визнання правомірною та заперечення збройної агресії російської федерації проти України, тобто за ст.436-2 Кримінального кодексу України. Одній із зловмисниць додатково інкримінується також ст.436 (пропаганда війни) КК України.

За результатами досудових розслідувань обвинувальні акти стосовно пропагандистів рашизму направлено до суду для розгляду по суті.

Заходи із викриття і документування протиправних дій здійснили співробітники та слідчі Управління СБ України в Житомирській області за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури.

Як повідомляв Житомир.info, 17 лютого 2023 року пресслужба СБУ інформувала, що у Житомирі, а також у Звягельському і Житомирському районах викрили чотирьох колаборантів: називали українців «нацією рабів», стверджували, що «росія повертає свої землі».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: СБУ колаборант глорифікація рф війна 
Матеріали по темі