Суспільство

Просторі двомісні палати з душем та вбиральнею: в Україні будуватимуть лікарні за новими нормами

2 March 2023, 14:14

В Україні будуватимуть лікарні за новими державно-будівельними нормами.

Про це 2 березня повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

«Нові державно-будівельні норми (ДБН) передбачають, що пацієнти в лікарнях розміщуватимуться в просторих одно- або двомісних палатах, які будуть обладнані душем та вбиральнею. Окремо будуть облаштовані приміщення для відпочинку членів родин, які перебувають із пацієнтом. Біля головного входу медзакладу розташовуватимуться паркомісця для людей з інвалідністю. На території лікарні мають зʼявитися паркомісця для автомобілів, велосипедів, мотоциклів, а також електрозарядні пристрої для електромобілів. Також суттєвий акцент зроблено на інклюзивність всіх приміщень лікарні та її території загалом. Будівлі проєктуватимуться з урахуванням принципів безбарʼєрності, з широкими коридорами та дверними отворами, облаштовуватимуться системами навігації, в тому числі з аудіо покажчиками. Для потреб маломобільних груп населення будуть облаштовані окремі санітарно-гігієнічні приміщення», - йдеться в повідомленні.

Оновлені ДБН «Будинки і споруди. Заклади охорони здоров’я» набрали чинності 1 березня цього року.

У Міністерстві охорони здоров’я зауважують, що зміни стосуватимуться як будівництва нових лікарень, так і реконструкції вже наявних медзакладів. Норми розповсюджуватимуться на нове будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт та в окремих частинах на реставрацію.

«За рік війни окупанти чи не щодня цілили в наші лікарні та амбулаторії. За цей час вони пошкодили 1 151 обʼєкт медзакладів. Ще 174 обʼєкти медзакладів зруйновано вщент, їх доведеться відбудовувати з нуля. Ми маємо все відбудувати в рази краще, ніж було, за кращими світовими зразками.Нові ДБН – перший крок до створення медзакладів нового рівня. Це зміни, які дозволять покращити якість надання медичної допомоги пацієнтам та значно поліпшать умови перебування пацієнтів в лікарнях», – розповів Віктор Ляшко.

Міністр охорони здоровʼя зазначив, що нові державно-будівельні норми направлені не лише на покращення комфорту пацієнтів, а й на поліпшення умов роботи медиків. Зокрема, для них буде передбачено зручні кімнати для повноцінного відпочинку.

Зміни також торкнуться проєктування відділень – вони більше не будуть хаотично розкидані по лікарні, а розташовуватимуться відповідно до того, наскільки вони взаємоповʼязані одне з одним. Це суттєво вплине на час та зручність доставки пацієнта. Окрім того відділення невідкладної допомоги буде повністю адаптовано до міжнародних норм планування відділень «emergency».

Під час розробки ДБН «Будинки і споруди. Заклади охорони здоров’я» були використані ідеї таких всесвітньо відомих стандартів, як TAHPI «Total Alliance Health Partners International», IHFG «International Health Facility Guidelines» та інші.

Нагадаємо, 26 серпня пресслужба МОЗ інформувала, що за пів року війни в Україні від російських обстрілів постраждали 927 медзакладів, 25 із них – у Житомирській області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лікарня реконструкція будівництво медзаклад МОЗ Ляшко 
Матеріали по темі