Суспільство

У кожної машини є своє ім’я, а екіпажі мають власний сленг: у житомирській бригаді розповіли про будні танкістів, які нищать окупантів

7 March 2023, 16:19

Танкісти 95-ї окремої десантно-штурмової бригади або нищать ворога на полі бою, або постійно з технікою – перевіряють, лагодять, обслуговують.

Про будні танкістів 95-ї окремої десантно-штурмової бригади 6 березня розповіла служба зв'язків з громадськістю бригади.

Далі – текст служби зв’язків з громадськістю:

«Ми не можемо заглухнути, наприклад, десь за 200 метрів від ворожих позицій. Під’їхати, знищили все, що бачили, і через пів хвилини нас вже не має там бути. Тому наша техніка має відмінно працювати завжди», – пояснює навідник Олександр.

Він стоїть на танку, поки його побратим щось перевіряє, сидячи в залізній махині. Здається, всередині настільки тісно, що й повернутися ніяк.

«Тісно? Та це не біда! Ось коли цілими днями сидиш в ньому, в очікуванні команди, ото буває дійсно незручно. Особливо взимку вночі танк промерзає наскрізь, стає дуже холодно. Якось ми 8 діб так провели. Але ж скільки приємних емоцій, коли вдасться вичекати та підбити ворожу техніку чи розбити їхні позиції, – посміхається Олександр. – Тому в танкісти не беруть слабаків – маємо вміти чекати, а працювати швидко та ефективно».

Члени екіпажів пораються біля своїх танків, щось перевіряють, тестують. Двигуни ревуть, що не чутно власних думок. До речі, у кожної машини є своє ім’я.

«Ось цей назвали «Бурятом», бо ми його у бурятів забрали під селищем Довгеньке ще влітку. Ми підбили його, а потім притягнули та поставили «на ноги». Ось бачите один каток, що крутить гусінь, відрізняється? Воно білим пофарбовано, бо ми його зняли з іншого трофейного танка, який став донором запчастин. Так росіяни фарбують тільки ті танки, які Червоною площею їздять на парадах», – говорить командир екіпажу Денис.

Так, серед танків бригади чимало таких, які зараз б’ють окупантів, хоча нещодавно ще були російськими – якусь техніку ворог кидав, тікаючи, якась була підбита нашою армією. Але завдяки вправним українським механікам, техніка стає в стрій та служить вже нашій Перемозі.

Денис говорить, що танкісти рідко рахують ліквідовані цілі ворога: «Позиції, живу силу чи просто машини росіян взагалі не беру до уваги, стільки вже їх «мінусували», що не запам’ятовуєш. А ось танки підраховую. Тільки один мій екіпаж точно вже з десяток ворожих знищив, і це я ще не рахую просто підбиті танки».

Щоб досягти таких результатів, екіпаж має пройти добре злагодження. Як кажуть самі житомирські десантники, має пройти немало часу, щоб кожен член екіпажу отримав відповідні навички та вся команда спрацювалася в єдину команду.

«Цей момент злагодження має пройти так, щоб стали зрозумілі можливості кожного, а також хто як буде діяти в різних ситуаціях. Екіпаж має стати єдиним організмом – командир тримає зв’язок з вищим командуванням, керує всім процесом та приймає рішення, водій відповідає за керування самої машини, а навідник має в потрібний момент здійснити точний постріл. У кожного екіпажу навіть свій сленг чи знаки є, які зрозумілі лише їм. Вони вже з пів слова розуміють один одного», – пояснює заступник командира танкової роти Олександр.

Тому підготувати ефективний танковий екіпаж дуже довгий процес, але коли він вже є, то ворогам марно молитися.

Нагадаємо, 4 березня 2023 року 30-а окрема механізована бригада ім. князя Костянтина Острозького оприлюднила відео Військового телебачення України, яке розказало, як танки бригади б’ють ворога під Бахмутом.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: танк танкіст 95 бригада ДШВ  
Матеріали по темі