Новини компаній

​Готуємо гальмівну систему до весни

9 March 2023, 16:49

Незабаром весна, сезон автоподорожей, і для захопленого автоаматора – це завжди період клопоту. Спочатку перехід на літню гуму, далі – діагностика ходової, інспекція стану розхідників тощо. Загалом, навесні і справді, слід провести глибоке профілактичне ТО автомобіля.

Сьогодні у об’єктиві – гальмівна система як ключовий елемент безпеки транспортного засобу. Це вузол, продуктивність якого має бути завжди у штатних показниках. Саме тому належний догляд тут – захід категоричний. А щоб наш огляд був не лише тлумаченням теорії, а й спирався на практику – ми звернулися за роз'ясненнями до спеціалізованого центру Tormozi.ua. Це не тільки магазин з асортиментом гальмівних компонентів, ремкомплектів супортів, монтажних наборів та мастил, але й джерело досвіду роботи з гальмівними системами.

Перж ніж перейти до конкретних рекомендацій, має сенс зачепити питання теорії гальмування. Переважна більшість сучасних авто оснащуються системами дискового типу. Одним з найважливіших елементів тут є гальмівний супорт - механізм, що притискає фрикційні колодки до поверхні диска. Будова його досить проста і, як сказали б досвідчені водії – «там нема чому ламатися». Але слабке місце супорту в тому, що він відкритий і схильний до впливу всього того, що відбувається зовні: пил, бруд, хімічні реагенти, перепади температур і тому подібне. Тобто факторів, впливати на які ми, на жаль, не в змозі. І власне ці обставини, як правило, завдають значної шкоди стану гальмівних супортів, і як наслідок – гальмівним дискам, колодкам тощо. Тому перше, що варто прийняти за аксіому – гальмівна система вимагає догляду та профілактики незалежно від стилю їзди, пробігу та віку авто.

Найвразливіше місце гальмівного супорта – це гумові ущільнювачі. Пильовики та манжети, що захищають від попадання пилу та вологи поршні та направляючи втулки. Саме ці елементи є ключовим форпостом, що оберігає супорт від впливу вищенаведених явищ.

Поршень гальмівного супорта захищений двома ущільнювачами – манжетом та пильовиком. Гумові ущільнювачі захищають металевий циліндр від потрапляння вологи та подальшої корозії. Навіть дрібне пошкодження пильовика неминуче призведе до швидкого іржавіння. Якщо згаяти цей момент, то незабаром гальмівний супорт почне підклинювати, колодки - нерівномірно зношуватися, а диски можуть перегріватися.

Направляючи втулки механізму – не менш важливі елементи, по них ковзає супорт, притискаючи та розтискаючи накладки. Виготовлені зі сталі, вони досить чутливі до вологи та пилу. З іншого боку, направляючі повинні бути змащені спеціальним синтетичним мастилом, так як навантаження на ці «пальці» значне. Якщо гумовий ущільнювач (ковпачок) буде надірваний, то іржа дуже швидко покриє гладку поверхню втулки, а мастило втратить свої властивості.

Ну і найважливіше питання, що ж робити, як уберегти гальмівну систему від вищезгаданих проблем? Рецепт простий: достатньо двічі на рік проводити інспекцію стану гальмівної системи. Покроковий чекліст виглядає таким чином:

• перевірка цілісності пильовиків поршнів супортів;

• перевірка цілісності захисних «ковпачків» напрявляючих;

• оцінка стану гальмівних колодок та дисків (на предмет ресурсу та рівномірності зносу);

• перевірка стану гальмівної рідини.

У разі, якщо діагностовано пошкодження гумових пильовиків, достатньо буде встановити ремкомплект гальмівного супорта. Це рятівний набір гумових ущільнювачів, що встановлюються на штатні місця. Ціна такого комплекту досить низька і ремонт точно не буде занадто витратним. Тому, якщо проблема була діагностована своєчасно і встановлений ремкомплект, то супорт точно не завдасть непотрібного клопоту.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: гальмівна система ремкомплект  
Матеріали по темі