Фоторепортаж

Лебеді, качки та повновода річка – Тетерів і набережна у центральному парку в Житомирі. Фоторепортаж

13 March 2023, 16:02

Тетерів знову наповнили водою, а разом з водою сюди повернулися дикі птахи.

Зараз у парку оселилася зграя лебедів – один дорослий і троє «підлітків». Вони не підпливають до людей, а з задоволенням плавають річкою, пірнають та ловлять рибу.

Житомирянка з ніком Hanna Rokos у мережі Facebook розповіла їх історію:

«Я раніше писала, що бачила, як дикий лебідь позвав з собою у вирій одомашнену лебідку, яку навчив літати. А цієї весни лебідка повернулася. На жаль, вона повернулася без коханого, але зате з трьома лебедятами. Двома вже майже білими, і тільки з кількома темними пір’їнами на крилах, і третім трохи меншим і повністю сірим. Як на мене, то, можливо, вони з різних виводків, або третє вилупилося пізніше за інших, ну майже тобі гидке каченя з казки Ганса Крістіана Андерсена.

На Тетереві у парку також з’явилися дві дикі одомашнені сірі гуски з білими пухнатими задками. Чи були вони у вирії, чи їх господар гарно годував, допоки чистили річку, невідомо. Але по них видно, що там, де вони були, не голодували.

Тепер лебідка водить за собою лебедят, які плавають, як по шнурочку. Але цікаво, що розвертаються вони, немов солдати по команді кругом, а тому виходить, що найменше сіре лебедятко плаває у дитячій вервечці то останнім, а то першим», – написала жінка.

Помилуватися граціозними птахами можна з набережної. Проте не варто забувати, що ветеринари забороняють годувати диких птахів хлібом.

Який вигляд мала житомирська річка Тетерів у першій декаді січня 2023 року, до наповнення водою, дивіться тут.

Тут можна подивитися, який вигляд мала річка та які «скарби» були на дні Тетерева у травні 2022 року.

Як повідомляв Житомир.info, 20 березня 2022 року міський голова Сергій Сухомлин повідомив, що у Житомирі спустили воду з річки Тетерів, бо була загроза підриву греблі. Також, користуючись нагодою, вирішили поглибити та почистити русло. (Наприкінці травня під час брифінгу мер пояснював представникам ЗМІ, що річку Тетерів спустили, оскільки це було потрібно для військових).

Який вигляд 22 березня мала річка Тетерів, з якої спустили воду, дивіться тут.

На початку квітня у Житомирі почали чистити русло річки Тетерів, зокрема, 19 квітня комунальники прибирали старі та аварійні дерева вздовж берегів річки: за словами начальника управління комунального господарства Олександра Марцуна, на березі зрізали близько ста дерев, які були аварійними та заважали роботі.

27 квітня Державна екологічна інспекція Поліського округу інформувала, що до них на «гарячу лінію» звернувся громадянин, який повідомив, що в місті Житомир, в межах прибережної захисної смуги річки Тетерів відбувається порубка дерев: на місці екологи виявили вирубку 161 дерева, нарахували 203 тис. 776 грн збитків.

12 травня під час розгляду проєкту рішення про заходи щодо відновлення та підтримання сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану русла річки Тетерів в м. Житомирі зазначалося, що роботи з очищення річища тривають. Також мер Сергій Сухомлин зазначав, що водіїв екскаваторів та іншої техніки викликають на допити через зрубані дерева.

12 липня начальник управління комунального господарства Олександр Марцун зазначав, що роботи з очищення русла річки Тетерів виконані майже на 60%, проте триватимуть до осені. Паралельно з тим, як чистять русло річки, міська рада планувала встигнути до жовтня відремонтувати дамбу на вулиці Жуйка, 12. Однак влада шукала можливість виконати роботи з капітального ремонту дамби.

24 жовтня на позачерговій сесії міської ради розглядали питання стосовно дофінансування проєкту. Депутати виділили 1,6 млн на завершення проєкту очистки русла річки Тетерів. Зазначалося, що скористатися коштами можна буде після згоди бюджетної комісії.

28 жовтня Державної екологічної інспекції Поліського округу оприлюднила заяву щодо спуску Тетерева у Житомирі та вирубки дерев уздовж річки. Зазначалося, що Екологічна інспекція не була повідомлена про спуск Тетерева. Інші державні установи також не надавали дозволів на відповідні роботи.

9 листопада комунальники розповідали депутатам про роботи з очистки русла Тетерева. Казали, що хочуть завершити до кінця листопада.

9 грудня директор КП «Експлуатація штучних споруд» розповів журналістам, що почистити русло річки коштувало майже 6 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: річка Тетерів парк набережна лебіль гуси птах  
Матеріали по темі