Події

У Житомирському районі не будуть ліквідовувати дитячий санаторій «Лісовий берег»

18 March 2023, 12:42

Прокуратура Житомирщини захистила право дітей на оздоровлення: ліквідацію дитячого протитуберкульозного санаторію «Лісовий берег» скасовано.

Про це 18 березня повідомляє пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«Органи прокуратури Житомирщини продовжують відстоювати у суді права дітей у різних сферах діяльності, зокрема, у сфері охорони здоров’я неповнолітніх. Так, за позовом ювенальних прокурорів Житомирської обласної прокуратури визнано протиправним і скасовано рішення Житомирської обласної ради про припинення комунального некомерційного підприємства «Обласний дитячий протитуберкульозний санаторій «Лісовий берег» шляхом ліквідації. Йдеться про те, що депутати Житомирської обласної ради у червні 2020 року проголосували про ліквідацію дитячого оздоровчого закладу, що знаходиться у зоні відпочинку с. Іванівка Житомирського району. Вивчивши рішення обласної ради, ювенальні прокурори встановили, що такий правочин не відповідає Конституції України, Законам України «Про місцеве самоврядування в Україні» і «Основи законодавства України про охорону здоров`я» та є безпідставним, у зв’язку з чим має бути скасоване. Таку позицію обласної прокуратури Житомирський окружний адміністративний суд визнав обґрунтованою», - йдеться в повідомленні.

Додатково: Відповідно до ст. 49 Конституції України, охорона здоров'я забезпечується державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних і оздоровчо-профілактичних програм. Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно; існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена.

Довідково: Обласний дитячий протитуберкульозний санаторій «Лісовий берег» побудований у середині 1990-х років, має площу більше 8,7 тис. м2 (понад 20 будинків). За часів повноцінного функціонування протягом року у санаторії оздоровлювалися майже 500 дітей, хворих та схильних до туберкульозних захворювань.

Як повідомляв Житомир.info, з березня 2021 року суд розглядає позов заступника керівника Житомирської обласної прокуратури до Житомирської обласної ради щодо визнання протиправним та скасувати рішення облради від 25.06.2020 №1969 про припинення комунального некомерційного підприємства «Обласний дитячий протитуберкульозний санаторій «Лісовий берег» шляхом ліквідації.

Рішення про ліквідацію дитячого протитуберкульозного санаторію «Лісовий берег», який знаходиться на вул. Санаторна, 1 в селі Іванівка Житомирського району, ухвалили на сесії обласної ради 25 червня 2020 року. Напередодні сесії пресслужба повідомляла, що в обласній раді опрацьовуються різні варіанти подальшого використання приміщень санаторію. 10 грудня цього ж року був оприлюднений проєкт рішення сесії обласної ради про передачу майнового комплексу комунальної установи «Обласний дитячий протитуберкульозний санаторій «Лісовий берег» Житомирської обласної ради загальною площею 9675,8 кв. м, який знаходиться в селі Іванівка Житомирського району на вул. Санаторна, 1, на баланс обласного бюро судово-медичної експертизи Житомирської обласної ради. Ці плани обурили депутатів Житомирської міської ради, адже поряд знаходиться дитячий табір «Супутник».

В лютому 2021 року в обласній раді на засіданні робочої групи обговорювали подальше функціонування санаторію «Лісовий берег», в якому на цей час вже відключили опалення і почався процес руйнації будівель: ліквідація підприємства згідно із рішенням сесії обласної ради має завершитися до квітня 2021 року, а після цього розглядатимуть можливість продажу установи через аукціон. В квітні 2021 року голова облради Володимир Федоренко оглянув санаторій «Лісовий берег», зауважив його вдале розташування, велику територію та ліс навколо і збирався особисто звертатися до бізнесу та іноземних партнерів, щоб віднайти найбільш сприятливий варіант розбудови цієї території.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: прокуратура суд санаторій облрада Лісовий берег 
Матеріали по темі