Новини компаній

Скільки платять по ОСЦПВ у 2023 році?

20 March 2023, 09:35

Автоцивілка захищає відповідальність водія у разі потрапляння в ДТП. Наприклад, якщо ви станете винуватцем аварії, збитки постраждалим платить страхова компанія, у якої ви купили поліс ОСЦПВ. Проте розмір виплат обмежений лімітами згідно із законодавством України. Розберемо, що компенсує СК та скільки.

Які ліміти по автоцивілці у 2023 році

Не важливо, в якій страховій компанії ви купили поліс, ліміти будуть однакові, оскільки вони прописані в Законі “Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів”. Останні зміни у сумах були у 2022 році, тоді розмір виплат підвищився до:

  • 160 000 гривень на одного потерпілого за шкоду, заподіяну майну потерпілих (було 130 000 гривень);
  • 320 000 гривень на одного потерпілого за шкоду, заподіяну життю та здоров'ю потерпілих (було 260 000 гривень).

Також було підвищено граничну цифру виплат при оформленні "Європротоколу" - 80 000 гривень (було 50 000 гривень). Європротокол – це повідомлення про дорожню пригоду, яке самостійно оформляється його учасниками без втручання поліції.

Для незначних ДТП лімітів достатньо, щоб покрити ремонт автівки. Чого не можна сказати про серйозні аварії, особливо із пораненими.

Якщо ж сума збитку виходить за межі лімітів, різницю потрібно стягнути з винуватця через суд. Щоб цього уникнути, страхові компанії розробили спеціальний поліс – ДЦВ, який розширює ліміти до 1 млн гривень. Додатковий поліс не залежить від автоцивілки (його можна придбати у будь-який час і від будь-якої СК), проте він без неї не працює.

Яка процедура виплати відшкодування від страховика?

Для початку ДТП оформляється за допомогою поліції або Європротоколу. Потім потрібно звернутися до страхової компанії та подати заяву та інші документи.

Як правило, страхова компанія пропонує організувати ремонт в автосервісах-партнерах та сплатити за нього напряму. Компанія призначає експертизу збитків та відправляє на певну станцію технічного обслуговування. Максимальний термін виплати – 90 днів з моменту подання заяви.

Слід знати, що СК обов'язково враховує знос транспортного засобу при розрахунку розміру відшкодування — застосовує низку коефіцієнтів. Відповідно, різниця між реальною вартістю ремонту та страховою виплатою нерідко становить досить суттєву суму. Її постраждалий має право вимагати у винуватця.

У яких випадках компанія може відмовити у виплаті

Страховики відмовляють у виплатах, якщо страхувальник не виконує свої зобов’язання за договором. Наприклад, водіння в нетверезому стані чи порушення правил дорожнього руху. Ризики воєнних дій теж є в переліку винятків будь-якого поліса. Підставою для відмови також є подання неповного пакета документів.

Що буде, якщо у винуватця немає поліса ОСЦПВ

Сідати за кермо без автострахування заборонено. У цьому випадку на водія чекає штраф у розмірі 425 гривень та самостійна оплата збитків постраждалих. У разі несплати порушником штрафу протягом 15 днів сума виростає до 850 грн.

Держава звільняє від необхідності оформлювати страховку на авто пільгові категорії осіб:

  • Інваліди війни;
  • Постраждалі учасники Революції Гідності;
  • Учасники бойових дій;
  • Особи з інвалідністю першої групи;
  • Водії за кермом автомобіля, що належить інвалідам першої групи.

За цих людей покриває збитки Моторно-транспортне бюро України.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Автоцивілка страхова компанія поліс страхування 
Матеріали по темі