Здоров'я

Ортодонтичне лікування: відповіді на важливі запитання від стоматолога-ортодонта «Комфортної стоматології лікаря Колоса» у Житомирі

21 March 2023, 12:02

Що таке ортодонтичне лікування, які його види проводяться у «Комфортній стоматології лікаря Колоса», коли варто розпочинати боротьбу за ідеальну посмішку та які фактори впливають на проблеми з прикусом – розповідає лікар стоматолог-ортодонт Цибровський Олександр Володимирович.

- Що являє собою ортодонтичне лікування?

Ортодонтичне лікування – це спосіб вирівнювання або переміщення зубів з метою поліпшити зовнішній вигляд і їх функціональність.

- Коли можна починати ортодонтичне лікування?

Ортодонтичне лікування можна починати з будь-якого віку, але в залежності від патологій зубощелепного апарату. Спостереження і корекцію рекомендовано починати з 6 років, оскільки тут грає роль правило – чим раніше, тим краще. При проведенні ортодонтичного лікування в підлітковому віці усунути аномалії можна швидше і на більш якісному рівні, тому що ще немає ускладнень від неправильного прикусу або невдалого положення деяких зубів, наприклад, їх «стирання». У дорослому ж віці ортодонтичне лікування трохи інше, тому що вже є певні ускладнення і часом тут треба підключати додаткових спеціалістів – лікаря-хірурга або лікаря стоматолога-ортопеда.

- Чому прикус формується неправильно та які чинники на це впливають?

Дуже багато факторів на це впливає. Наприклад, це шкідливі звички дитини: висування нижньої щелепи вперед, смоктання пальця чи язика. Теж значний вплив мають і неправильна позиція уві сні, грудне вигодовування, мала кількість твердої їжі, а також вроджені фактори, генетичне захворювання, до прикладу, аномалія розвитку зубів – макродонтія. Крім того, дуже раннє видалення молочних зубів або втрата їх внаслідок травми, а також порушення форми м’яких тканин, тобто короткі «вуздечка» язика та губ – це ті фактори, які спонукають пацієнта вдаватися до маніпуляцій у кріслі ортодонта, аби покращити якість свого життя.

- Які види ортодонтичного лікування проводяться в «Комфортній стоматології лікаря Колоса» ?

У «Комфортній стоматології лікаря Колоса» ми проводимо всі види ортодонтичного лікування, тобто на знімних та незнімних апаратах у будь-якому віці та з будь-якими аномаліями зубощелепного апарату.

Для прикладу, пластинки для вирівнювання зубів – це такі ортодонтичні системи, які встановлюють з метою виправлення прикусу. Ідеальним віком для такої терапії вважають 6-10 років. Після того, як щелепа сформується, прикус виправляють за допомогою брекетів. Пластинки встановлюють лише на молочні зуби.

Ретейнери не лише коригують, а й забезпечують профілактику зубощелепних патологій. Апарат для зубів, який встановлюється у стоматологічній клініці на задньому положенні зубів, нівелює міжзубні проміжки, запобігає зміщенню зубів у ряду. Зазвичай застосовують після зняття брекетів або закінчення курсу лікування елайнерами.

Також до знімних апаратів відносимо елайнери, їх у всьому світі використовують у виправленні деяких дефектів прикусу як альтернативу брекетам або з метою закріплення результатів лікування за допомогою брекет-систем.

Елайнери – це такі капи (ковпачки), які надягають на всі зуби верхньої або нижньої щелепи, виготовлені з прозорого полімерного матеріалу. Це знімна ортодонтична конструкція, яка делікатно впливає на зубний ряд і допомагає усунути невеликі вади в розташуванні зубів.

Що потрібно знати про лікування елайнерами?

  • конструкції знімні – зазвичай їх носять протягом дня і знімають тільки для проведення гігієнічних процедур і під час вживання їжі;
  • носити капи рекомендується мінімум 18 годин на добу, але є такі конструкції, які розраховані на менш тривале носіння (нічні або дитячі, які носять 4-8 годин);
  • періодично, в процесі вирівнювання зубного ряду, капи потрібно міняти на більш жорсткі (курс лікування може включати від 2 до 30 змін елайнерів).

Що ж стосовно брекетів, то це найпопулярніший спосіб створити свою ідеальну усмішку.

Залежно від конструкції існує два основні типи – це «класичні» брекети, які під’єднують до дуги за допомогою резинок-лігатур та самолігуючі брекети (в них аналогом лігатури є спеціальна кліпса).

Поділяють брекети і за матеріалом.

Наприклад, металеві - найпоширеніші та найбільш надійні. Серед можливих мінусів – вони більш помітні, проте менш вартісні, естетичні (керамічні/ сапфірові) навпаки майже непомітні, комфортні та дещо відрізняються в ціні. Також існують внутрішні брекети. Вони непомітні, однак коштують найдорожче, інколи можуть травмувати язик.

Які ж брекети підійдуть вам та як за ними правильно доглядати розкажуть наші лікарі.

До речі, саме зараз у «Комфортній стоматології лікаря Колоса» діє акційна пропозиція на інноваційні брекети Damon.

Це самолігуюча система корекції неправильного прикусу і нерівностей зубного ряду, при якій не використовуються лігатури, дуга фіксується в спеціальних пазах.

Брекет-система Damon гарантує своєму власнику:

  • відсутність дискомфорту: як тільки ви звикните до брекетів, забуде, що вони є на ваших зубах
  • зменшений термін лікування, аніж у інших систем
  • менше регулярних візитів до ортодонта за рахунок саморегулюючої конструкції.

Саме такі брекети носить більшість людей, адже вони змогли вирішити основні проблеми, з якими зустрічається пацієнт під час ортодонтичного лікування.

У клініці ви можете встановити їх лише за 17 тис. грн замість 22 тис. грн. Тобто кожна щелепа обійдеться дешевше на 5 тисяч гривень!

Записатися на прийом та консультацію можна за номером:

(093) 2-141-000

(068) 8-277-277

Сайт: http://KC-dent.com.ua

Соцмережі: https://www.facebook.com/comfortstomatKolos

З турботою про Вас, «Комфортна стоматологія лікаря Колоса»

м. Житомир, проспект Миру, 23

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лікар стоматолог стоматологія Колос Цибровський ортодонтичне лікування 
Матеріали по темі