Суспільство

У місті Житомирської області монтують модульний дитсадок, відкрили відділення у лікарні та центр для постраждалих від насильства

24 March 2023, 09:45

В Овручі Житомирської області продовжують будувати модульний дитячий садочок. Днями на місце були доставлені модулі для майбутньої будівлі, а нині триває монтаж конструкцій.

Як просувається будівництво, 23 березня оглянув начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко.

Про це начальник ОВА повідомив у соцмережі.

«Сьогодні спільно з народними депутатами та представниками громад області оглянули хід будівництва першого проєкту міжнародної програми відбудови Житомирщини, який буде зведено з «нуля» – будівництво нового дитячого садочка в Овручі. Ознайомлення з ходом робіт на будівельному майданчику стало логічним продовженням нашої зустрічі з естонськими партнерами та Міністром закордонних справ Естонії Урмасом Рейнсалу, що відбулася вчора», – йдеться у дописі.

Зазначено, що садочок розрахований на 160 діток та 20 працівників. Його загальна вартість складає майже 1 мільйон євро. Більшу частину витрат взяв на себе естонський уряд.

Декілька днів тому до будівельного майданчика були доставлені з Естонії модулі майбутньої будівлі, триває монтаж конструкцій на підготовлений фундамент. Модулі прибувають одразу з усім необхідним устаткуванням: меблями, побутовою технікою та, навіть покриттям для ігрових кімнат та іграшками.

Як запевняють естонські фахівці, модульні садочки – це нова концепція дитячих закладів, яка з'явилася в останні роки. Основною перевагою таких садків є їх повна адаптивність до теперішніх умов, дотримання усіх інклюзивних й енергоощадних норм та головне, довговічність. Конструкції розраховані щонайменше на 50 років служби.

«Такі споруди екологічно безпечні для малюків та готові до експлуатації одразу після завершення монтажу. Також садочок буде укомплектований кухнею, їдальнею і великим бомбосховищем для усіх дошкільнят та персоналу закладу», – зауважив начальник ОВА.

Також Віталій Бунечко розповів, що 23 березня в Овруцькій лікарні відкрилось оновлене терапевтичне відділення.

«Протягом останніх 50 років воно ремонтувалось лише частково. Тому реновація такого важливого для здоров’я жителів громади відділення була дуже актуальною», – акцентує начальник обласної військової адміністрації.

Місцева влада спрямувала на оновлення відділення міської лікарні майже 3 мільйони гривень. Загалом ремонтні роботи тривали понад 4 місяці.

За цей час було відремонтовано палати, службові приміщення, маніпуляційний кабінет та санвузол. В оновленому відділенні наявне необхідне для лікування обладнання: монітори пацієнта, аспіратори, кардіограф, дефібрилятор, кисневі концентратори, побутова техніка та інше обладнання. Також за сприяння меценатів для відділення було надано сучасні меблі та закуплено якісну медичну форму для працівників.

Окрім того, начальник ОВА розповів, що під час робочої поїздки в Овруч долучився до відкриття соціального центру, що надають допомогу особам, які постраждали від домашнього насильства.

«Овруч став одним з семи міст на Житомирщині, де в рамках програми дружини Президента України Олени Зеленської створені соціальні центри, що надають допомогу особам, які постраждали від домашнього насильства. Сьогодні під час робочої поїздки до Овруча долучився до відкриття такого центру», – пише Бунечко.

Він зазначає, що в новому притулку наявне все, що необхідно для реабілітації людей, які постраждали від насильства. Він містить в собі кімнати для життя, простору кухню, велику ігрову залу та дитячий майданчик надворі. Сучасний центр має усю необхідну побутову техніку, інтернет та забезпечений додатковими джерелами живлення.

Тут працюватиме штат з кваліфікованих психологів, фахових юристів, соціальних працівників громади, із залученням ювенальної поліції та медичних фахівців.

Загальна вартість соціального проєкту склала понад 3,3 млн грн. Ці кошти були спрямовані на облаштування будівлі притулку, придбання меблів та оргтехніки, дитячих розважальних ігор та купівлю службового авто центру.

Нагадаємо, 11 липня 2023 року народний депутат від партії «Слуга народу» Арсеній Пушкаренко повідомив, що влада Естонії збирається побудувати дитячий садок в місті Овручі Житомирської області, яке постраждало від російських бомбардувань. 2 серпня начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко інформував, що в Овручі заклали капсулу на місці майбутнього садочка. 19 грудня на сайті державного фонду ESTDEV розповідали, що в Овручі почали будувати дитячий садок: зробили розмітку, вели земляні роботи.

Як повідомляв Житомир.info, Естонія стала першою країною, яка взялася допомогти Житомирщині з ліквідацією наслідків ворожих обстрілів, її Урядова комісія вже розпочала свою роботу в області з визначення об’єктів, відбудову яких вони профінансують. Зокрема, 31 травня 2022 року Повноважний Посол Естонії завітав до Житомира. Разом з Послом Естонії до Житомира приїхали представники ще двох країн – Латвії та Іспанії. Саме ці країни зараз планують долучитися до відбудови Житомирської області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Овруч відбудова Естонія дитсадок модульний дитсадок лікарня  
Матеріали по темі