Місто

Житомиряни за кошти Євросоюзу відновлюють пошкоджені ворожими обстрілами багатоповерхівки

27 March 2023, 15:05

Житомиряни, чиї будинки постраждали через війну, можуть взяти участь у програмі «Віднови дім» та отримати кошти на відновлення. Програма передбачена лише для мешканців багатоповерхових будинків, де є ОСББ.

«У цій програмі участь можуть брати лише будинки, де є пошкодження 1-2 категорії. Тобто міцність та несуча здатність будинків не має бути пошкоджена. Будинки потребують незначних ремонтів: заміна вікон, поточний або капітальний ремонт даху. На жаль, будинки, де було пряме влучання, або потребують відновлення несучої здатності не можуть розраховувати на цю програму», - розповідає регіональний радник програми підтримки Фонду енергоефективності в Житомирській області Оксана Рафальська.

Кошти на відновлення будинків виділяє Європейський Союз, реалізовує програму в Україні державний Фонд енергоефективності. Максимальна сума, яку можуть отримати ОСББ, – 6,5 млн грн. У Житомирі вже є будинки, які скористалися можливістю.

«На сьогодні 13 ОСББ подали заявки на програму. З них три вже завершили роботи, а чотири чекають схвалення, шість будинків у процесі виконання робіт. Є ряд будинків, які також пошкоджені та можливо також будуть готувати документи», - говорить Оксана Рафальська.

Один з будинків, який постраждав під час ворожих обстрілів, знаходиться на вулиці Чуднівській.

«7 березня минулого року сталася подія, коли ворожі літаки завдали удару по нашому району, були вибухи. Вилетіли дерев'яні рами у деяких квартирах та місцях загального користування, де стоять двері», - пригадує управитель ОСББ«Чуднівська, 108» Сергій Барков.

Чоловік розповідає: у квартирах люди власними силами встановили вікна, а за грантові кошти встановили 6 вікон та 27 дверей у місцях загального користування.

«Цих дверей фактично не було, отвір був закритий ДВП, у деяких місцях додатково плівкою. Якби не було програми, то все, що ми б змогли – це придбати додаткову плівку і закрити, щоб так пережити зиму. Загальна сума, яка була використана – до 600 тисяч гривень», - розповідає управитель ОСББ«Чуднівська, 108» Сергій Барков.

ОСББ «Смоківка-1» також беруть учать у програмі «Віднови дім». Тут роботи з відновлення ще тривають.

«У нас ударною хвилею були пошкоджена покрівля, вікна на сходових клітинах, у 13 квартирах були вибиті повністю вікна. Вікна майже у всіх людей поставили, але ще по технологічному процесу відкоси робляться. На цьому тижні починаємо робити покрівлю. 13 квартир і у кожній пошкоджене мінімум одне вікно, а є де і три. Тобто більше ніж 30 енергоефективних вікон, з гелевим наповненням, з якісною установкою згідно з вимогами Євросоюзу», - розповідає управитель ОСББ «Смоківка-1» Наталія Сущенко.

Наталія розповідає, що більшість мешканців – це люди пенсійного віку, тому відновити вікна та дах за власні гроші вони не можуть, адже сума не мала.

«Ця сума більше ніж 700 тисяч», - додала Наталія Сущенко.

Програмою можуть скористатися ОСББ з Житомирської області. Інструкція, як подати документи є на сайті Фонду Енергоефективності.

Нагадаємо, у програмі «Віднови дім» бере учать декілька областей, серед яких і Житомирська.

Як повідомляв Житомир.info, 3 серпня 2022 року виконком Житомирської міської ради черговий раз вніс зміни в рішення про затвердження переліку об'єктів, які зазнали руйнування та пошкодження внаслідок збройної агресії російської федерації: загальна кількість об’єктів зросла до 364.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: відбудова будинок ВідновиДім ОСББ програма Рафальська 
Матеріали по темі